Huisje, boompje, beestje en ongepland zwanger: ‘Alles in mijn lichaam schreeuwt nee’

Elke zondag zetten we een populair topic – voor en door moeders of zwangeren– van het VIVA-forum in de schijnwerpers. Deze week: wat als je aan het perfecte plaatje voldoet, maar je zwangerschap toch ongewenst is? Ook meepraten? Deel je ervaring in het topic of ga naar de pijlers Kinderen of Zwanger.

Forummer Chicago129 is drie jaar getrouwd, heeft een ruim koophuis, stabiele financiële situatie en is ongepland zwanger geraakt. Haar man wil heel graag kinderen, maar Chicago houdt de boot af omdat ze zich met haar 27 jaar te jong voelt. Ze dacht dat de kinderwens wel zou komen, maar nu ze zwanger is schreeuwt alles in haar lichaam ‘nee.’ In de toekomst wil ze wellicht nog wel kinderen. Nu denkt ze eraan om de abortuspil te nemen, zonder dit aan haar man te vertellen. Ze is bang dat het hun huwelijk op het spel zet als ze het vertelt, maar maakt zich ook grote zorgen over het geheim wat ze mee zou moeten dragen.

Canvas: “Je moet met je man gaan praten. Hij lijkt er blindelings vanuit te gaan dat de kinderwens bij jou wel komt, en ik heb het idee dat je nu ontdekt dat je het echt niet wil. Als je dit door laat sudderen komt er een moment waarop hij het je kwalijk gaat nemen.”

Krullen-bol: “Ik lees geen enkele gegronde reden waarom je dit kindje niet zou houden en begrijp niet dat je in deze ideale omstandigheden eraan denkt het weg te laten halen.”

Rosanna-08: “Niet willen vind ik een heel goede reden, maar probeer voor jezelf duidelijk te krijgen wat dat gevoel veroorzaakt. Is het paniek omdat het snel is, of een signaal dat je echt geen kinderen wil?”

Troeteltje: “Een kind krijgen terwijl het niet welkom is is onverstandig en onacceptabel, maar een zwangerschap beëindigen en niets aan je partner vertellen is een flinke belasting. Kun je dat wel handelen?”

JesyDoe: “Je bent bang dat hij jou overhaalt om de zwangerschap voort te zetten, maar geheimen voor je man hebben is het begin van het einde.”

Hangmat:“Ik zou meer tijd nemen om een beslissing te maken en je man hierin betrekken. Jullie zijn getrouwd, het is geen scharrel. Hij heeft er recht op om mee te beslissen.”

Yette: “Hij wil nu kinderen, jij ooit. Dat is geen onoverkomelijk probleem.”

Belle73: “De abortuspil halen en niets zeggen is een ‘makkelijke’ oplossing. Maar als je je relatie goed wil houden, zou ik het toch overleggen. Het is zo’n grote beslissing, bij twijfel niet doen. Je bent nog jong en hebt blijkbaar geen moeite om zwanger te raken.”

Verbinder: “Laat het rustig op je inwerken. Je zegt dat je in de toekomst wel kinderen ziet. Stel dat je het gaat proberen, en niet zwanger wordt? Overdenk deze scenario’s.”

Lees ook:

Domme opmerkingen tijdens de zwangerschap
Hoe stel je grenzen aan de vriendjes van je kind?
Is 40+ te oud voor een baby?
Opvoeden: je gezicht in de plooi houden kan knap lastig zijn
De peuterpuberteit: zo deal je ermee
Bevallingstaboes: dát hadden ze niet verteld
Goed bevallen: aanraders voor in de ziekenhuistas