Kant-en-klare of zelfgemaakte groentehapjes: wat geef jij je baby?

Elke zondag zetten we een populair topic voor en door moeders van het VIVA-forum in de schijnwerpers. Deze week: hoe zorg je ervoor dat je kinderen naar je luisteren. Deel je mening in het topic of ga naar de pijler ‘Kinderen’ of ‘Zwanger’.

Een nieuwe fase: je kind mag beginnen met het eten van groentehapjes. Maar hoe pak je dat aan? Maak je groentehapjes zelf of koop je ze kant-en-klaar?  Forummer ‘Linda0307’ gaat binnenkort starten met het geven van groentehapjes aan haar kind en vraagt advies aan de VIVA-forummers.

Linda0307: ‘Mijn zoon mag beginnen met het eten van groentehapjes. Nou vraag ik mij af hoe andere moeders hier dat doen. Maken jullie zelf de hapjes of kopen jullie deze kant-en-klaar? Heeft iemand nog goede tips of recepten? Het is allemaal nieuw voor mijn vriend en ik dus alle informatie is welkom.’

De reacties van VIVA-forummers:

Belle73: ‘Ik maakte de groentehapjes zelf, maar mijn kind at ze niet. Dus heb ik uiteindelijk toch maar kant-en-klare potjes gekocht. Ik zou wel beginnen met het zelf maken van groentehapjes. Begin met een beetje pastinaak, aardappel of wortel pureren. Hierna kan je gaan experimenteren met verschillende soorten groentes.’

Eliantje: ‘Ik maak de groentehapjes zelf en vries ze dan in ijsblokjesvormen in. Ik begon met pure smaken, dus bijvoorbeeld alleen wortel. Later mengde ik dit nog met aardappel en nog wat later met vlees.

Ouwewijsneus: ‘Ik zou het altijd zelf maken. Gewoon iets meer koken dan je gewend bent. Van wat over is kan je een voorraad hapjes maken en invriezen. Dit vond ik altijd wel handig.’

Gatinmijnsok: ‘Ik heb bij het maken van groentehapjes vaak het boek Opperdepop van Albert Heijn gebruikt. Het is erg makkelijk om de hapjes te maken. Je kookt de groente zonder zout en haalt daarna de staafmixer erdoorheen. Het maakt niet uit of je groente uit de diepvries komen of dat je verse producten gebruikt. In een later stadium kan je groentehapjes mengen met aardappel of pasta. En weer wat later ook met vlees.’

Damas: ‘Ik zou het zelf maken, dit is veel goedkoper. Ik gaf op aanraden van een kinderarts drie dagen achter elkaar hetzelfde hapje. Hierdoor kan je namelijk eventuele allergieën of overgevoeligheden opsporen. Als ik dan eenmaal wist of iets in de smaak viel en er geen allergieën waren kon ik dat hapje vaker geven.’

Lees ook:

Tips tegen babykriebels: hoe kom je er vanaf?
Angst voor de bevalling: ‘Jij met je naaldenfobie gaat er een kind uit willen persen?’
Als je niet op een roze wolk zit tijdens je zwangerschap: is dat erg?
Tandenpoetsen bij kind
Ongewenst zwanger en te laat voor abortus: wat te doen?

Wil je niets meer missen van VIVA Mama? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 4 nummers voor maar € 9,95 of 8 nummers voor € 19,95.

Beeld iStock