Wil je kind niet eten? Zo pak je het aan

kind wil niet eten

Elke zondag zetten we een populair topic – voor en door moeders – van het VIVA-forum in de schijnwerpers. Deze week: Dreumes weigert te eten. Ook meepraten? Deel je mening in het topic of ga naar de pijlers Kinderen of Zwanger.

Forummer Jane1980 krijgt haar zoon van anderhalf jaar niét aan het eten. Het is drama aan tafel, behalve wanneer ze hem iets voorschotelt wat hij lekker vindt. En dat terwijl hij op het kinderdagverblijf braaf eet wat hem wordt aangeboden. Wat moet ze doen met haar niet-etende kind? De VIVA-forummers geven tips.

  • issieee321: Heb je havermout(vlokken) al geprobeerd? Kun je eindeloos met variëren en is hartstikke gezond. Ik doe er altijd wat kokosolie doorheen, voor de calorieën. Verder zou ik, als je toch crackers wilt geven, eerder voor knäckebröd gaan.
  • Roosjediedeldoosje: Kinderen hongeren zichzelf niet uit, tenzij er een zwaarder wegende reden is om niet te eten, zoals machtsstrijd. Mijn advies: hou het vooral gezellig aan tafel. Benoem dat het eten zo lekker is, maar besteed geen aandacht aan het wel of niet eten van je kind. Laat hem ook eventueel van jouw bord eten als hij dat wil. Ik zou direct stoppen met voeren. Bied hem wel tussendoor eten aan, maar alleen dingen die hij tijdens het avondeten weigert (alle voedingsstoffen in drie maaltijden per dag proppen is cultuur en niet natuurlijk).
  • frambloosje: Mijn dreumes doet soms maandenlang hetzelfde. Geloof me: als ze honger hebben, eten ze echt wel. Dus als ze niks eet, vind ik het prima. Mijn ervaring is dat hoe makkelijker ik erover doe, dus hoe relaxter het aan tafel is, hoe meer ze probeert te eten.
  • Fleet: Ik zou er niet te angstig mee omgaan. Hij voelt dat en gaat nu de machtsstrijd met je aan (jep, ook met anderhalf jaar). Wij zijn er thuis altijd duidelijk in geweest: je kunt het eten en als je het niet wilt, jammer. Dan ruimden we het op. Onze dochter mocht dan eventueel nog wat yoghurt, maar daarna was het klaar. Het gooien met eten (ik begrijp niet dat je dat toelaat, maar dat terzijde) was een reden om het bordje weg te nemen. Kun je normaal eten? Dan mag het bordje weer terug. Dat is bij ons maar één keer nodig geweest.
  • beelicious: Ik merk dat het helpt om niks te vragen. Kom je aan tafel? Nee: we gaan eten, we gaan aan tafel. Wil je niks eten? Prima, wij eten wel. Terwijl wij aan het eten zijn, vraagt ze toch om haar bord.
  • wilma36: Ik zou hem ’s morgens een papfles aanbieden als ontbijt. Dat vindt mijn jongste ook erg lekker (200 ml gewone melk en 5 melkschepjes Brinta). En heb je geprobeerd om het bakje fruit op een laag tafeltje te zetten, zodat hij steeds tussendoor iets kan pakken?
  • RegretteRien: Ik zou elke dag in elk geval een ding aanbieden waarvan je zeker weet dat hij het lust/lekker vindt. Misschien is het de ene dag banaan door het ontbijt, de andere dag een koekje tussendoor, dag drie pasta bij het avondeten, of misschien is het bij jou wel heel iets anders. Zo heb je enige invloed op de calorie-inname, maar maak je het niet voorspelbaar voor hem wanneer hij kan weigeren. Hij kan dan immers denken: er komt zo toch nog Brinta aan.
  • Treurniet12: Samen naar de supermarkt gaan, verschillende soorten fruit/groente/whatever uitkiezen en hem thuis de keuze geven. “Wil je die (appel), die (banaan) of die (kiwi)?” En dan samen de gekozen groente/fruit snijden en in een bakje naar wens doen.
  • Dropdrop: Is hij nieuwsgierig naar ‘nieuwe’ dingen? Zoals yoghurt met cruesli, pistoletjes of bagels voor de lunch in plaats van boterhammen.
  • Captain_Obvious: Mag hij zelf opscheppen? Misschien helpt dat?
Beeld: iStock
Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.