Kolven in het serverhok: merendeel van de vrouwen heeft op werk geen goede kolfruimte tot haar beschikking

kolven werkvloer

Ondanks dat een werkgever wettelijk verplicht is om voor een goede kolfruimte te zorgen, blijkt dat 67 procent van de moeders hun moedermelk afkolft in een alternatieve ruimte zoals het serverhok of op de wc. Dat wijst onderzoek van Ouders van Nu onder 1.200 vrouwen uit.

78 procent van de ondervraagde vrouwen geeft aan te hebben gekolfd op kantoor. Slechts 33 procent heeft de beschikking over een goede kolfruimte. De vrouwen die moeten kolven in alternatieve ruimtes, geven die plekken een waardering van 5,3. Hilde Tholen, hoofdredacteur van Ouders van Nu, noemt die cijfers zorgwekkend. ‘Er worden allerlei maatregelen genomen om borstvoeding te stimuleren. En ook een eerlijkere verdeling tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt staat al jaren op de politieke agenda. De cijfers uit deze enquête dragen niet bij aan deze twee doelen en zijn daarom dan ook best verontrustend.’

Kolven in het archief

Vooral in de zorg, horeca en het onderwijs blijkt het moeilijk om op vaste tijden en een goede plek te kolven. Hieronder vind je een top 5 van alternatieve ruimtes waarin vaak gekolfd wordt:

  1. Leegstaand kantoor of vergaderruimte
  2. De serverkast of het kopieerhok
  3. Opslaghok of archiefruimte
  4. Eigen werkplek
  5. (Invaliden)toilet

Zoals het hoort

Maar hoe zit het eigenlijk precies in Nederland? Als vrouw heb je na je zwangerschapsverlof negen maanden recht om je moedermelk af te kolven, of je kind op je werk te voeden. Het kolven mag tot een kwart van je werktijd kosten en de werkgever moet dit faciliteren. De kolfruimte moet van binnenuit op slot kunnen en er moet een bank of bed aanwezig zijn om uit te kunnen rusten. Daarnaast is frisse lucht een vereiste en zijn gevaarlijke stoffen of een vieze omgeving uit den boze.

Wil je niets meer missen van VIVA Mama? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 4 nummers voor maar € 9,95 of 8 nummers voor € 19,95.

Bron Ouders van Nu, AD.nl | Beeld Shutterstock