Je kunt niet vroeg genoeg beginnen: voorlezen bij baby’s al goed voor de ontwikkeling

voorlezen baby

Het lijkt misschien overdreven, maar toch kun je niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen bij kinderen. Hoe eerder je er mee van start gaat, hoe beter de hersenen van je spruit zich zullen ontwikkelen.

Dit zegt Adriaan Langendonk van Stichting Lezen. Een speciaal programma bij de bibliotheek moedigt ouders dan ook aan om al vanaf twee maanden te beginnen met het voorlezen uit boekjes. Baby’s leren de taal door het van anderen te horen. ‘Hoe meer je praat, hoe beter’, legt Langendonk uit. ‘In boekjes staan bijvoorbeeld dieren die je niet in het dagelijks leven ziet. Door die woorden je baby aan te leren, wordt de woordenschat groter.’

Taal

Paula Fikkert, hoogleraar kindertaalontwikkeling, ziet nog meer pluspunten die voortkomen uit voorlezen. ‘Een taal leren begint al in de buik. Het staat wetenschappelijk vast dat baby’s al informatie oppikken terwijl ze nog niet zijn geboren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld onderscheid maken in klanken.’ De verschillende klanken die het baby’tje hoort stimuleren daardoor al vroeg de ontwikkeling van de hersenen.

Zwart-wit

De beste boekjes om mee te beginnen zijn die in zwart-wit. Baby’s zien vooral contrasten in de eerste paar maanden. Ook is het belangrijk om het voorlezen vaak te herhalen. Fikkert: ‘Een baby wordt verrijkt als er kwantiteit is. Dus als de baby regelmatig wordt voorgelezen uit boekjes op hun niveau.’ Voorlezen maar!

Wil je niets meer missen van VIVA Mama? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 4 nummers voor maar € 9,95 of 8 nummers voor € 19,95.

Bron RTLNieuws | Beeld Shutterstock
Lisa woont in Limburg, maar is stiekem een echte Brabantse. Ze houdt van gekke trends en haar guilty pleasure is foute, Nederlandstalige muziek. Ze is misschien dan wel 27, maar van binnen meer een echte oma. Voor VIVA schrijft ze over het laatste nieuws op het gebied van entertainment, series, reizen, seks, films en boeken. Volgen? Dat kan via @lisahoogmoet op Instagram!