Op deze leeftijd beginnen we op onze moeder te lijken

moeder dochter

De gekke gewoontes van je moeder of de strikte regeltjes die ze vroeger altijd had: misschien heb je ooit weleens geroepen dat jij nooit zo zou worden. Om er ergens in je leven achter te komen dat je precies die gewoontes klakkeloos hebt overgenomen. Dan komt het besef: shit, ik lijk op mijn moeder!

Uit onderzoek blijkt dat er één bepaalde leeftijd is waarop vrouwen gemiddeld steeds meer op hun moeder gaan lijken.

Op je moeder lijken

Oké, laten we er niet te negatief over doen: grote kans dat jouw mams een hele lieve vrouw is waar je dolgraag op wil lijken. Haar gekke trekjes neem je dan maar voor lief. En het feit dat jij op haar lijkt, is natuurlijk onvermijdelijk, ze heeft je immers op deze wereld gezet.

Waarom het niet eerder opviel

Toch begint het je vaak pas op te vallen dat je op haar lijkt, als je zelf wat ouder wordt. Dat is niet gek, want je hebt haar bijvoorbeeld nooit als tiener meegemaakt. Toen je zelf tiener was zag je dus waarschijnlijk niet veel van je moeder in jezelf terug. Maar je kent haar natuurlijk wel als volwassen vrouw, dus naarmate je zelf ouder wordt, ontdek je steeds meer overeenkomsten.

Déze leeftijd

Er is een onderzoek geweest waarbij 2000 mannen en vrouwen ondervraagd werden. Volgens dit onderzoek gaan vrouwen vanaf hun 33e steeds meer op hun moeder lijken. Mannen gaan vanaf hun 34e steeds meer op hun vader lijken. Dit geldt zowel voor het uiterlijk, je gaat fysiek meer op haar lijken, als voor het innerlijk, je gaat je meer zoals haar gedragen.

Zelf moeder worden

Uit het onderzoek is ook gebleken dat vrouwen meer op hun moeder gaan lijken als ze zelf kinderen krijgen. In de eerste paar jaren nadat een vrouw haar eerste kind op de wereld heeft gezet, zal ze steeds meer dezelfde smaak en gewoontes als haar moeder ontwikkelen.

Even specifiek

Volgens het onderzoek zouden vrouwen na hun 33e steeds meer dezelfde televisieprogramma’s kijken, dezelfde hobby’s krijgen en dezelfde uitspraken doen als hun moeder. Vanaf hun 34e krijgen mannen dezelfde maniertjes en politieke voorkeur als hun vader.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

Bron: Dingen voor vrouwen| Beeld: Getty Images