Leren van het moederschap: ‘We lieten onze zoon in zijn eetstoel slapen’

Elke zondag zetten we een populair topic – voor en door moeders of zwangeren– van het VIVA-forum in de schijnwerpers. Deze week: wat zouden de forummers anders doen bij een volgend kindje?

Niet alles kan in één keer goed gaan. Forummer Baukelien vraagt zich af wat de moeders onder ons anders zouden doen bij een volgend kindje. En al doende leert men: dat blijkt een hele hoop.

MevrouwStippel: “Ik zou meer meegaan met het ritme van mijn kind en minder werken. Het liefst zou ik een hele poos ouderschapsverlof opnemen.”

Poppie0022: “Bij de eerste maakte ik me druk over van alles en nog wat. Ik wilde het goed doen en was erg voorzichtig. Bij de tweede deed ik het een stuk rustiger aan en dacht ik: het komt wel goed. Nu is de tweede ook een stuk relaxter geworden. Of eigenlijk: een regelrechte deugniet…”

Fee90: “Minder aankomen. Ik ben nu zes maanden zwanger en het gaat tot nu toe goed: ik ga niet richting maat walvis.”

Ceylon: “Ik zou veel minder babyspullen aanschaffen. Een leuke tafel in plaats van de commode had prima volstaan. En de standaard voor het babybadje heb ik maar één keer gebruikt..”

Kerry-79: “Wij willen geen tweede, maar er is wel iets wat ik nooit meer zou doen. Mijn zoon had een periode waarin hij vijftien keer zijn bed uitkwam. Wij wisten het op een gegeven moment echt niet meer en zetten hem in zijn eetstoel en dimden de lichten in de hoop dat hij in slaap zou vallen. Achteraf denk ik echt: waar was ik mee bezig?”

Asinum: “Meer genieten! Met de eerste was alles zó nieuw en spannend dat ik mezelf voorbij ben gelopen.”

Zahraha: “De eerste kraamweek zou ik een week lang met de baby in bed liggen. En ik zou de eerste weken de hele dag praten over mijn baby zonder bang te zijn dat ik daardoor vriendinnen kwijtraak. Ik heb toch nog alleen mijn echte vriendinnen over die oprecht meeleven.”

Mafalda: “Als ik weer een tweeling zou krijgen, zouden ze een eigen slaapkamer krijgen. Het voelde niet goed om ze uit elkaar te halen, maar ze huilden veel en blèrden elkaar continu wakker.”

Vivasis: “Minder werken! Bij de eerste werkte ik veertig uur met twee uur reistijd per dag. Toen ik minder ging werken kon ik veel meer genieten. Dan maar wat minder geld.”

Lees ook:

Een tweede kind: ‘Maar ik ben absoluut geen babymoeder’
Het sexleven als moeder: ‘Zit ik eindelijk op de bank, begint mijn man aan me te plukken’
De schoolkeuze van je kind: ‘Een klas vol allochtone kinderen vind ik lastig’
Huisje, boompje, beestje en ongepland zwanger: ‘Alles in mijn lichaam schreeuwt nee’
Domme opmerkingen tijdens de zwangerschap
Hoe stel je grenzen aan de vriendjes van je kind?
Is 40+ te oud voor een baby?
Opvoeden: je gezicht in de plooi houden kan knap lastig zijn
De peuterpuberteit: zo deal je ermee
Bevallingstaboes: dát hadden ze niet verteld

Wil je niets meer missen van VIVA Mama? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 4 nummers voor maar €9,95 of 8 nummers voor €19,95.