Te leuk: deze mannen volgen een vlechtworkshop voor hun dochters

Haren vlechten een typische taak voor moeders? No way, vinden deze papa’s. Zij fiksen het kapsel van hun dochter voortaan zelf.

Tekst en interviews: Jessica Sindelka | Video: Sanne Bakker

Op tafel staan negen lachende poppenhoofden met mooie, loshangende lokken. Ieder exemplaar heeft een ander soort haar: van kort en steil tot lang en golvend. Aan de vaders de opdracht er eentje te kiezen die het meest op hun eigen dochter lijkt.

Stuk voor stuk hebben de mannen hun vrije vrijdagavond opgeofferd om naar het Brabantse Schijndel gekomen voor de workshop ‘Vlechtjes & biertjes’. In een huisje in de achtertuin van Kim van Zoghel, oprichter van het creatieve bedrijf Hiephoi, krijgen zij les van kapster Fenna van Oetelaar. Onder het genot van een biertje beginnen ze met een staart met een vlecht eraan, om vanaf daar steeds een stap verder te gaan.

Het vlechtniveau van de vaders loopt flink uiteen. Waar de één nog nooit een vlecht heeft gemaakt (‘Huh, moet dit echt met drie lokken?’) en nog net niet de haren uit zijn pop rukt, kan de ander al moeiteloos (en met beleid) invlechten. Kapster Fenna maakt steeds klassikaal een voorbeeldvlecht en loopt vervolgens rondjes om iedereen van persoonlijk advies te voorzien.

Stapje voor stapje gaat het steeds beter met de vlechtskills van de papa’s. Een normale vlecht hebben ze al snel onder de knie, maar met de invlecht wordt nog wel geworsteld. Het is voor de vaders ook niet snel goed; elk bobbeltje moet worden weggewerkt. Op de vraag waarom ze het zo moeilijk maken voor zichzelf, antwoordt een van de mannen: ‘Ja hallo, moet je eens zien hoe kritisch mijn dochter is!’ Oké, fair enough.

Na twee uur zit de workshop erop. Of de mannen tevreden zijn? Jawel, maar ze blijven sceptisch. ‘Of het thuis net zo goed zal gaan betwijfel ik. Deze pop beweegt en krijst niet.’

De video van het evenement vind je boven aan deze pagina.

The day after

Om te bewijzen dat ze thuis daadwerkelijk hun kennis in de praktijk hebben gebracht, stuurden een paar papa’s ons foto’s van het eindresultaat:

Papa Tim oefende de avond zelf eerst ‘veilig’ op zijn vrouw.
De ochtend erna was zijn dochter aan de beurt.
Papa Dirk schreef: ‘Hierbij de foto van de eerste gevlochten staart bij mijn dochter. Hier is het ook bij gebleven (helaas), aangezien ze ‘liever een gewone staart’ heeft. Sta je dan.’
Papa Kjell had al veel vlechtervaring en kwam met dit next level-exemplaar aanzetten.
Nieuw in zijn vlechtenwoordenboek: de vissengraatvlecht.

Zelf een vlechtworkshop van Hiephoi bijwonen? Het volgende ‘Vlechtjes & biertjes’-evenement (waar nog plek voor is) vindt plaats op 21 oktober. Aanmelden kan via info@hiephoibelevenissen.nl of 06-51868985.

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.