Lieke en Dinand lezen voor

dinand woesthoff

Lieke van Lexmond en Dinand Woesthoff vragen aandacht voor de taalontwikkeling van kinderen. Vanmorgen kwam de aanstaande moeder voorlezen in Amsterdam en trakteerde Dinand kleuters in Den Haag op avonturen uit Woezel & Pip. Maar waarom doet hij dit eigenlijk? VIVA was erbij en stelde drie vragen aan Dinand.

Hoe ging het voorlezen?

“Ik vond het heel leuk om te doen. Ik moest van tevoren wel even kijken hoe ik het aan zou pakken, want deze kids zijn wel snel afgeleid. En logisch, want ik heb natuurlijk twee nogal bekende afleiders bij me.”

Waarom vind je het voorlezen aan kinderen zo belangrijk?

“Ik schrijf mee aan de verhalen van Woezel & Pip, dus ik ben sowieso veel met lezen en schrijven bezig. Maar ik denk dat het belangrijk is omdat er meer dan een miljoen laaggeletterden in Nederland zijn. Dat zijn vooral de generaties voor ons. Ik vind dat wij, de jongere generatie, daarvoor in actie moeten komen. Het begint namelijk al bij hele jonge kids – die moeten wij leren dat lezen belangrijk, maar ook leuk is. Zeker in de tijd van de iPads, moeten we het lezen niet vergeten.”

Lees je zelf als vader nog veel voor thuis?

“Als we een nieuw verhaal voor Woezel & Pip hebben, probeer ik dat altijd even uit. Dan lees ik het voor aan de kids en hoop ik natuurlijk dat zij het ook leuk vinden. Maar ik denk dat je als ouder zijnde een weg moet vinden in hoe je dit samen met je kind kunt doen. We zitten veel te veel op het internet en zijn dat stukje emotie aan het vergeten. Net als hier vanmorgen is een kwartiertje per dag al snel genoeg. Dit kun je thuis ook doen, je moet het lezen voor de kinderen leuk maken.”