Ligt er een smartphone onder de kerstboom?

Sinterklaas is net achter de rug en de kerst komt er volgende week alweer aan. Genoeg gelegenheid dus om onze kinderen te verwennen met allerlei cadeautjes. Of houden ouders het qua cadeaus liever sober?

In samenwerking met Startpagina.nl vroegen we of jullie je kinderen vaak verwennen. Best wel, zo blijkt: een derde van de stemmers trakteert haar zoon of dochter regelmatig op iets leuks. 22% doet dit alleen op bijzondere gelegenheden. 8% doet dit nooit: die is bang dat je dit terugziet in het gedrag van haar kind. 13% kan het juist niets schelen: die verwent haar zoon of dochter zo vaak mogelijk.

Wel of geen smartphone?

Kleine kans dat er tussen deze stapel cadeaus een mobiele telefoon zit, want ook vroegen we hoe jullie aankijken tegen een kind dat een mobieltje op zak draagt. 45% laat haar kind met een mobieltje rondlopen als hij/zij er naar haar idee oud genoeg voor is. Bijna de helft (48%) geeft haar zoon of dochter pas een telefoon als hij/zij naar de middelbare school gaat en 7% vindt dat haar zoon of dochter een mobieltje verdient op elke leeftijd – dan weet ze tenminste waar haar kroost uithangt.

Mobieltjes, Wii’s, tablets, de tv… Vinden we eigenlijk dat onze kids te vaak naar een scherm staren? En doen we daar wat aan? De helft van de deelnemers let daar wel op, maar is niet altijd even streng. 34% let er goed op en heeft bepaalde tijden ingesteld waarop haar dochter of zoon naar een scherm mag turen. 16% is easygoing en laat haar kind dat zelf bepalen.

Zakgeld hoort erbij

Geven we de kids ook een wekelijks zakcentje, oftewel: kunnen de kleintjes ook zelf sparen voor zo’n telefoon of tablet? 58% van de moeders doet dat wel, want dan leren de kinderen hoe ze met geld om moeten gaan. 25% doet dat pas als de kinderen wat ouder zijn en 17% heeft haar dochter of zoon alleen zakgeld als ze er ook iets voor doen, zoals een klusje: geld moet je verdienen.

En hoe zit met het snoepen, mogen de kinderen tijdens het Wii’en en tv kijken ook wat lekkers? 25% doet daar niet moeilijk over en laat haar zoon of dochter snoepen wanneer hij/zij dat wil. 39% zet de limiet op een paar traktaties per dag en 13% houdt het bij één snoepje. 8% laat haar kind nooit snoepen, of alleen bij uitzondering. Zoals de kerstdagen. Mogen jouw kinderen met Kerstmis eten/snoepen wat ze willen?

Beeld: lilun / 123RF Stockfoto