Marius is klaar-over-vader: ‘Ik in een oranje jas op het zebrapad: dat is natuurlijk lachen voor mijn vrienden’

Ineens sta je daar: een paar dozijn kleuters te ontluizen, in de schooltuin te wroeten of de klas te verbouwen. Niet dat deze vaders klagen: ze steken graag de handen uit de mouwen op school.

Tekst Merel Brons | Beeld Natasja Noordervliet

De klaar-over-vader

Marius Smit (43, ondernemer, directeur van Plastic Whale) is getrouwd met Carina en vader van Maas (12) en Sepp (11).

 “Toen ik op school zat, was mijn moeder klaar-over. Het gevoel van veiligheid en geborgenheid als zij me liet oversteken, is me altijd bijgebleven. Dus toen er bij onze zoons op school gezocht werd naar verkeersbrigadiers, heb ik me meteen opgegeven. De school bevindt zich midden in de stad en tijdens de spits is het kruispunt ervoor een wirwar van auto’s, fietsers en brommers. Voordat ik aan de slag kon als verkeersbrigadier, volgde ik een cursus van een avond bij de politie. Daarin werd uitgelegd hoe kinderen naar het verkeer kijken. Ze kunnen een situatie vaak nog niet goed overzien; kunnen bijvoorbeeld niet inschatten hoe hard een auto rijdt en hoe snel die hen zal naderen.

‘Ik in een oranje jas op het zebrapad: dat is natuurlijk lachen voor mijn vrienden’

Over het algemeen is het leuk en dankbaar om als verkeersbrigadier aan de slag te zijn. Al heb ik wel een keer iets naars meegemaakt: op een maandagochtend reed een scooterrijder zomaar door. Hij spuugde me midden in mijn gezicht en bedreigde me. Ik vond het vreselijk en stond op mijn benen te trillen. Iemand die kinderen veilig helpt oversteken, die doe je dat toch niet aan?

Sepp en Maas vinden het leuk dat ik klaar-over. Als ze me zien staan, komen ze me een dikke knuffel geven. Mijn vrienden grinniken erom, als we het erover hebben. Marius in een oranje jas en met een spiegelei op het zebrapad: dat is natuurlijk lachen. De mensen die ik help oversteken, zeggen meestal netjes ‘dank je wel’ tegen me. Sjans met vrouwen heb ik niet, daar ben ik ook niet mee bezig op zo’n moment. Trouwens: mijn vrouw zegt dat ik het sowieso nooit in de gaten heb als dat gebeurt.”

Meer verhalen van vaders over hun taken op school lezen? Check VIVA Mama 7. Het blad ligt nu in de winkel of kan je hier online bestellen.