Meegaan naar de schoolarts: ‘Je kind is te jong om dit alleen te doen’

Elke zondag zetten we een populair topic – voor en door moeders of zwangeren – van het VIVA-forum in de schijnwerpers. Deze week: is het normaal dat ouders niet meegaan naar de schoolarts? Ook meepraten? Deel je ervaring in het topic of ga naar de pijlers Kinderen of Zwanger.

De 6-jarige dochter van forummer femjel kreeg een oproep voor de schoolarts. Femjel was in de veronderstelling dat ouders hier altijd bij mogen zijn, maar in de brief staat expliciet dat de afspraak zónder ouders is. Daar ze is het eigenlijk niet mee eens. Ze vraagt zich daarom af of het normaal is dat ouders er niet bij zijn.

MoirenPhae: “Zou ik niet accepteren. De schoolarts is trouwens niet verplicht, dus je kan de afspraak gewoon afzeggen.”

SuperWijf: “Deze jeugdarts weegt en meet alleen. Verder checken ze de ogen, meer doen ze niet. Mijn dochter ging net als de rest van de klas alleen. Volgens mij stonden ze in de rij te wachten achter de deur met juf.”

Bladiebladiebla2016: “Ik zou gewoon meegaan. Je kind is te jong om dit alleen te doen. Als ik niet mee zou mogen, dan gaan we niet. Zoveel stelt het ook niet voor.”

nootboek: “Ik zou een 6-jarige zeker niet alleen laten gaan, of het nou wat voorstelt of niet. Sterker nog, ik weet niet of ik mijn kind überhaupt zou laten gaan. Wat is het nut hiervan: wat is de toegevoegde waarde? Kan toch zelf wel zien of mijn kind zich goed ontwikkelt en zo niet aan de bel trekken?”

anky: “Ik zou er over weinig problemen mee hebben als mijn kind alleen naar een dergelijk onderzoek. Volgens mij stelt het onderzoek niet zo heel veel meer voor dan wegen en meten en misschien ogen/oren testen. Voor die ouders die er bij willen zijn: waar zijn jullie dan bang voor? Dat is eigenlijk wel een serieuze vraag, want misschien zie ik iets over het hoofd. Schoolarts kent men hier niet, maar wel een jaarlijkse tandartscontrole en daar gaan mijn kinderen vanaf drie/vier jaar ook gewoon alleen op school naar toe.”

made@kate: “Zo’n onderzoek gaat helemaal niet om oprechte aandacht voor de gezondheid van mijn individuele kind, maar om datadrift. En sorry maar daar laat ik mijn kind niet voor gebruiken. Het probleem is ook dat er bij zo’n onderzoek met die vragenlijsten allerlei info vastgelegd wordt over mijn kind en niemand mij kan vertellen wat er met die gegevens gebeurt en wie daar bij kan.”

Hetvrijewoord: “Ik ken iemand waarvan het zoontje in een groeispurt zat. Die klaagde dus spontaan tegen de schoolarts over honger. Je raadt het al: de moeder werd die middag gebeld hoe dat zat en er werd gemeld dat de leerkracht dit extra in de gaten zou houden.”

reise1978: “In groep 2 en 7 ga ik mee met mijn dochters. Ik ga ook mee naar de huisarts op die leeftijd. Het zijn hier uitgebreide onderzoeken.”

Gaea: “Op school zitten ze toch ook weleens alleen in een kamertje met een volwassene? Hier krijgen de kinderen veel individuele begeleiding, bijvoorbeeld van een logopedist of ondersteunend personeel. Dat is onder schooltijd dus kan je ook niet bij zijn.”

Lees ook:

Huisje, boompje, beestje en ongepland zwanger: ‘Alles in mijn lichaam schreeuwt nee’
Zwangerschapsaankondiging: ‘Zij proberen al tien jaar om zwanger te worden’
Stoppen met roken tijdens zwangerschap: ‘Je steekt toch ook geen sigaret op boven een wieg?’
Zwangerschapshormonen: ‘Ik vertelde onze gesteriliseerde poes huilend dat ik het zo erg vond dat ik haar de kans op moederschap had ontnomen’

Angst voor de bevalling: “Jij met je naaldenfobie gaat er een kind uit willen persen?”
Zwanger van een scharrel: ‘Moet ik hem inlichten over de abortus?’

Wil je niets meer missen van VIVA Mama? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 4 nummers voor maar €9,95 of 8 nummers voor €19,95.

Lisa woont in Limburg, maar is stiekem een echte Brabantse. Ze houdt van gekke trends en haar guilty pleasure is foute, Nederlandstalige muziek. Ze is misschien dan wel 27, maar van binnen meer een echte oma. Voor VIVA schrijft ze over het laatste nieuws op het gebied van entertainment, series, reizen, seks, films en boeken. Volgen? Dat kan via @lisahoogmoet op Instagram!