Waarom Meghan en Harry geen voogdij hebben over hun zoontje

Meghan Harry zoontje

Harry en Meghan werden vorige week de trotse ouders van zoontje Archie. De kleine vent werd dan ook door een glunderende hertog en hertogin getoond aan de wereld. Toch hebben de twee officieel geen voogdij over hun mannetje. Hoe zit dat?

Dat heeft alles te maken met een nogal ouderwetse koninklijke traditie. Ook zijn broer, prins William, is wettelijk gezien niet de officiële voogd van zijn drie kinderen. Strange, but true. Nee, niemand minder dan queen Elizabeth heeft het laatste woord als het op haar achterkleinkinderen aankomt.

Terug naar 1700

Deze wet bestaat al sinds 1700 (!) en is dus behoorlijk gedateerd. Deze regelgeving werd ooit ingevoerd omdat George I een zeer slechte relatie met zijn zoon had, weet koninklijk expert Marlene Koenig. Op deze manier werd George de voogd van zijn kleinkinderen en deze absurde law is eigenlijk nooit meer aangepast. En dat in 300 jaar tijd…

Charles

En ja, ook prins Charles en Diana hebben dus nooit de wettelijke voogdij over hun zonen gehad. ‘Toen prins William en Harry klein waren, heeft prins Charles eens toestemming gevraagd of zijn twee zoons naar Schotland mochten vliegen.’ Sterker nog, toen Lady Di en de prins wilden scheiden, was de voogdij niet eens een punt wat ter sprake kwam. Die hadden ze immers beiden niet. Mocht queen Elizabeth ooit komen te overlijden, dan zal de verantwoordelijkheid over gaan naar prins Charles. Hopelijk is hij wat moderner en schaft hij deze gekke regel snel af…

Bron: Cosmopolitan | Beeld: ANP
Lisa woont in Limburg, maar is stiekem een echte Brabantse. Ze houdt van gekke trends en haar guilty pleasure is foute, Nederlandstalige muziek. Ze is misschien dan wel 27, maar van binnen meer een echte oma. Voor VIVA schrijft ze over het laatste nieuws op het gebied van entertainment, series, reizen, seks, films en boeken. Volgen? Dat kan via @lisahoogmoet op Instagram!