Milena klaarde de klus. Hoe bevalt het moederschap?

moederschap

Milena Albers (33, freelance projectmanager) heeft een relatie met Ivan (45, ondernemer). In de nieuwste VIVA Mama vertelt ze in de rubriek ‘Klus geklaard’ over de bevalling van haar zoontje. Hoe ziet haar leven eruit nu ‘little mister X’ er is?

Punthoofd

“De verloskundige had gezegd dat little mister X nog een jetlag zou hebben van de bevalling en dat ik dus vooral zelf moest gaan slapen. Die rust had ik inderdaad hard nodig. Toch kon ik de slaap niet vatten. Vol bewondering lag ik naar Xian te kijken. Naar hoe ie in z’n wiegje lag. Dat prachtige kleine mensje met alles erop en eraan. Tien vingertjes, tien teentjes en een punthoofdje met een mutsje erop. Dat punthoofd heeft hij overgehouden aan zijn bevalling met de vacuümpomp. Zou hij nog koppijn hebben van zijn aankomst op deze aardbol?”

Bye bye partyleven

“Alle clichés zijn waar. Vanaf het moment dat little mister X er is, hoort hij er helemaal bij. Alles is anders en toch is alles nog hetzelfde. Het leven is niet meer ongedwongen en dat maakt het tegelijkertijd meer zinvol. Mijn carrière en partyleven heb ik vaarwel gezegd. Al is dat laatste niet helemaal waar. Toen mijn kleine man vijf weken oud was, stond ik voor het eerst weer in Paradiso. Verder neem ik Xian overal mee naartoe, meestal in de draagzak. Zelfs naar Spaanse les, waar hij bij het grammaticagedeelte altijd in slaap valt. Even winkelen is zonder kinderen al intens, maar met een baby erbij is dat helemaal een avontuur.”

Elk nadeel heeft z’n voordeel

“Iemand vroeg me laatst wat ik minder leuk vind aan het moederschap. Ik kan hier wel beginnen over gebroken nachten en leuke shirts en jurkjes die door zoonlief worden onder gekwijld. Maar ach, dat hoort er toch gewoon bij? Zodra ik naar zijn lachende hoofdje kijk, ben ik dat spontaan weer vergeten. Er komt echt weer een nacht dat ik gewoon acht uur achter elkaar slaap. Echt. Misschien al in 2017…”

Kapitein Spuitluier

“Sinds mijn kleutertijd heb ik niet meer zo veel over poep gesproken als de afgelopen maanden. Xian ontwikkelde zich van kapitein Spuitluier tot Knikkerpoeper. Ik heb poep in alle mogelijke consistenties voorbij zien komen. Op een zeker moment had hij al een week niet meer gepoept, dus ik was op het ergste voorbereid. We zouden die dag van Spanje naar Nederland vliegen en ik hoopte vurig dat hij niet in het vliegtuig zijn luier vol zou blazen. Mijn gebeden werden verhoord. Op het moment dat ik little mister X op het vliegveld uit zijn Maxi-Cosi tilde om door de security te gaan, bleek dat hij net een lekker momentje voor zichzelf had gehad. De spuitpoep zat tot boven in zijn kraag.”

In de maneschijn

“Wat een toepasselijk liedje, zeg. Is dit soms geschreven door een moeder die ’s nachts wakker werd gehouden door haar kind? Het is één uur ’s nachts. Little mister X is wakker, klaarwakker. Hij stuitert als een raket door het bed, ondertussen kirrend van plezier. Hij gebruikt mij als klimrek en begint te stralen van blijdschap als ik ‘In de maneschijn’ voor hem zing.”

Viva España

“Met Xian heb ik inmiddels al heel wat tijd in Spanje doorgebracht. Wat een fantastisch land is dat met kids! Spanjaarden zijn dol op kinderen. Zwartgeklede omaatjes, kromgegroeide opaatjes, de bakkersvrouw, allemaal lopen ze weg met little mister X. Zelfs de bouwvakkers in de bouwmarkt willen allemaal even in zijn grote blauwe ogen kijken. Hij vindt alle aandacht prachtig en denkt volgens mij dat hij ‘guapo’ heet.”

Bang en gelukkig tegelijk

“De uitdrukking ‘tussen hoop en vrees’ krijgt ineens een andere lading als je moeder bent. Een kind is zo puur. Wat mij betreft is er niets mooiers dan zien hoe hij de wereld tegemoet treedt en van alles ontdekt. Je moet dan alleen niet ’s avonds het journaal kijken, want dat laat je juist weer vrezen voor de toekomst van je kind.”

Milena blijven volgen? Op mamilena.com blogt ze over het moederschap.

De rubriek ‘Klus geklaard’ lees je in VIVA Mama 3. Die ligt in april en mei in de winkels, of bestel je hier online