“Money talks”

Jessica (30): “Sparen….als klein kind was ik dolgelukkig met mijn eerste zilveren spaarvarken dat mijn ouders mij cadeau gaven op m’n vijfde verjaardag. “Ja lieverd, in dit varkentje kun je alle centjes die je krijgt mooi bewaren totdat je zelf iets kunt kopen wat je leuk vindt.” Wow! Goed, ik kende de betekenis van het woord sparen nog niet goed, maar je centjes oppotten voor iets wat je zelf graag wilt hebben dat had ik wel snel door.”

Kledinggeld
“Mijn ouders hebben het mij dus al vroeg ingeprent: spaar nu voor later! In mijn pre-puberjaren  ging het opzij leggen mij erg goed af. Zo goed zelfs dat mijn twee oudere broers wekelijks aanklopten om wat geld uit mijn varkentje te kloppen voor een avondje stappen. “Je krijgt het volgende week terug” was een veel gehoorde uitspraak. Mijn vader hield het allemaal scherp in de gaten. Mijn financiën had ik toen goed onder controle, maar hier kwam verandering in bij het verkrijgen van mijn allereerste kledinggeld. Oh, wat was ik een gelukkig mens met mijn aankopen! Zelf die jas, jeans of schoenen mogen kopen, ongeacht wat je ouders ervan vinden. En ja, als mode-addict pur sang is geld uitgeven aan kleding makkelijker dan sparen.”

Zilvervloot
“Toch ben ik mijn financiële situatie goed onder de loep gaan nemen. Ik woon sinds een paar jaar samen en heb een dochtertje van drie jaar oud. Ik durfde eerst de stap van kinderen niet te maken omdat ik mezelf afvroeg of ik er wel financieel ‘klaar’ voor zou zijn. Zilvervloot Sparen van SNS Bank geeft me het juiste duwtje in de rug. Ik spaar nu maandelijks een mooi bedrag voor mijn spruit. Een hele geruststelling!”