Nederlandse huisartsen bieden erfelijkheidstest aan voor stellen met kinderwens

erfelijkheidstest

De grootste wens van zwangere stellen is het krijgen van een gezond kindje dat hopelijk ook gezond blijft. Naast de testen waarmee je je baby tijdens de zwangerschap op allerlei afwijkingen kunt laten controleren, is er ook de mogelijkheid om nog vóór een daadwerkelijke zwangerschap onderzoek te laten doen naar de verhoogde kans op het krijgen van ernstig ziek kind.

Daarvoor hoeven stellen met een kinderwens voortaan niet meer naar het ziekenhuis; ze kunnen nu ‘gewoon’ naar de huisarts.

Erfelijke ziektes

Vanaf nu bieden zes speciaal opgeleide huisartsen in Noord-Nederland de DNA-dragerschapstest aan. De test bekijkt of één van de toekomstige ouders drager is van een van de zeventig ernstige erfelijke ziektes die worden onderzocht. Deze ziektes zijn aangeboren of beginnen op jonge leeftijd. Ze leiden tot ernstige lichamelijke problemen, verstandelijke beperkingen, zijn moeilijk of niet te behandelen en kunnen leiden tot vroeg overlijden.

Bloedtest

De betrokken huisartsen onderzoeken via een bloedtest bij beide partners of zij drager zijn van dezelfde ernstige erfelijke ziekte. Volgens het UMCG is de kans 1 op 150 dat zowel de man als de vrouw drager is van dezelfde erfelijke ziekte. Als dat het geval is, dan hebben zij een kans van 25 procent dat hun baby die ziekte daadwerkelijk krijgt. Stellen in die situatie worden doorverwezen naar het UMCG voor nader overleg over de uitvoering van hun kinderwens.

Alle stellen met kinderwens welkom

Toekomstige ouders die zo’n dragerschapstest willen laten uitvoeren, kunnen terecht bij zes huisartsenpraktijken in Noord-Nederland. Dat kan ook als zij daar geen patiënt zijn. De test is niet goedkoop; de kosten bedragen maar liefst 950 euro en worden nog niet gedekt via de ziektekostenverzekering. Het Universitair Medisch Centrum in Groningen verwacht dat in de toekomst meer huisartsen en ook verloskundigen na een nadere opleiding de test kunnen aanbieden.

Kijk hier voor meer informatie over de DNA-dragerschapstest.

Beeld: iStock