Nieuw voor Nynke: Weten dat je een kind wilt

Nynke de Jong

We hadden het er heus weleens over gehad. In onze omgeving waren al heel wat mensen aan het baren geslagen. Maar telkens riepen we tegen elkaar: “Heel leuk, maar nog niet voor ons.” Het is nogal een stap, een kind. Je leven verandert, en daar moet je wel klaar voor zijn. Maar zoals de grote John Ewbank ooit dichtte: Ben je er klaar voor? Kun je dat ooit echt zijn?

Het opblazen van zwembandjes

We hadden geen idee. Ik wist alleen dat hij ooit de vader van mijn kinderen moest worden. Maar daar zat geen uiterste houdbaarheidsdatum aan. Tot we op vakantie gingen naar Italië. We hadden redelijk impulsief een camping uitgezocht. Hoe slecht we ons hadden ingelezen, bleek toen we de camping op reden: er waren alleen maar Hollanders, en er waren alleen maar mensen met kinderen. Overdag bij het zwembad was er welgeteld nog één stel zonder nageslacht. De rest van de gasten was vooral bezig met het opblazen van zwembandjes. En ’s avonds zaten al die ouders in het openluchttheater te kijken naar de Bonte Avond waarop hun kinderen meededen aan knullige theatersketches.

Elk nachtelijk huiltje

We gingen er maar tussen zitten, want anders verveelden we ons stierlijk. En de rest van de dag keken we naar hoe onze buren het deden. Mark en Andrea, met hun dochters van zes en anderhalf. En ergens begon er bij ons iets te veranderen. Dat kwam niet doordat Mark en Andrea er nou uitzonderlijke pedagogische kwaliteiten op nahielden. Nee, ze waren een heel gewoon gezin met twee heel leuke dochters, al waren ook die dochters weleens jengelig of ontevreden. Maar wij hadden gewoon nog nooit een gezin van zo dichtbij meegemaakt, 24 uur per dag, zeven dagen per week. Want probeer maar eens wat privacy te krijgen op zo’n veldje, dat lukt je niet. Wij hoorden elk nachtelijk huiltje, we zagen elk potje jeu de boules.

Bedankt, Mark en Andrea

En steeds vaker zeiden we tegen elkaar: “Ja, zo zou ik het ook wel willen.” Een week later, toen we in de auto naar onze volgende camping reden, zeiden we: ‘Misschien is dit wel het moment om het eens te gaan proberen. Je weet nooit of het lukt, en zo ja: hoe lang dat dan nog duurt.’

Bedankt, Mark en Andrea.

Want drie weken later was ik zwanger. Zulke mazzelaars waren we blijkbaar ook nog eens.

Nu denk ik vaak: misschien moet Camping Barco Reale in Toscane daar eens mee gaan adverteren. ‘Pas op: onze camping is zó kindvriendelijk dat je meteen zelf nageslacht wilt maken.’


Nynke de Jong (31) is journalist, schrijfster en blogger voor VIVA Mama. Ze woont samen met Tom en is 35 weken zwanger van hun eerste kind. Alles op het gebied van baren en aanverwanten is dus nieuw voor haar.