Rechter oordeelt: oma moet foto’s kleinkinderen van Facebook verwijderen

foto's kleinkinderen

Bekende Nederlanders zoals Nicolette van Dam en Bas Smit laten op social media bewust het gezicht van hun twee dochters niet zien. Maar wat nou als bijvoorbeeld oma wél herkenbare foto’s van de kinderen op Facebook plaatst? Een vrouw in het Gelderlandse Doesburg moet foto’s van haar kleinkinderen verwijderen van het sociale medium, zo oordeelde een rechter in Arnhem.

Haar eigen dochter, de moeder van de kinderen, spande een rechtszaak aan, zo lezen we op Omroep Gelderland.

Lees ook: Opa’s en oma’s die oppassen mogen hun eigen regels bepalen: 10x jullie mening

Foto’s kleinkinderen

De oma weigerde de foto’s van haar kleinkinderen (14, 6 en 5) te verwijderen. De jongen van veertien woonde zeven jaar lang bij zijn grootmoeder en is daarna bij zijn vader gaan wonen.

Door een ruzie hebben moeder en dochter al ruim een jaar geen contact meer met elkaar, zo schrijft de provinciale omroep. De dochter wilde niet dat haar kinderen ‘op sociale media tentoongesteld werden’. De rechter stelde de vrouw in het gelijk. Voor het plaatsen van foto’s van kinderen onder zestien jaar moeten ouders toestemming geven.

De oma gaf aan inmiddels bijna alle foto’s van de kinderen al verwijderd te hebben, maar ze wilde graag één foto laten staan. Ook dat verzoek is afgewezen.

Lees ook: Het dagboek van een moeder in tijden van corona: ‘Thuis hoor ik dat mijn schoonmoeder boos is dat de andere oma wél langs mag komen’