Onderzoek: vrouwen verdienen een stuk minder nadat ze moeder worden

minder inkomen moeders

Van roze wolken en onvoorwaardelijke liefde tot poepluiers en slapeloze nachten: als nieuwbakken moeder wordt je leven flink overhoop gegooid. Vaak betekent het óók een lager inkomen, blijkt uit nieuw onderzoek.

Na de geboorte van een kindje is het in Nederland vaak – geheel volgens traditionele rolverdeling – de moeder die minder gaat werken. Dat is dan ook te zien aan het gemiddelde inkomen van vrouwen; dat daalt sterk in de eerste twee jaar na de geboorte van het eerste kind.

Op het inkomen van mannen heeft de komst van een baby een zeer beperkt effect. De eerste acht jaar na de geboorte neemt het verschil in inkomens niet af. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in de publicatie ‘Arbeidsparticipatie, gewerkte uren en economische zelfstandigheid van vrouwen’.

Ander beleid

De mogelijkheden om vrouwen meer aan het werk te krijgen met behulp van beleidsmaatregelen zijn beperkt. Wel worden vrouwen door het huidige belastingstelsel gestimuleerd om meer te werken. Dat stelsel belast individuele inkomens in plaats van het huishoudinkomen.

Ook een hogere kinderopvangtoeslag zet moeders op korte termijn aan om meer te werken. De kosten van kinderopvang worden in Nederland al voor een belangrijk deel gesubsidieerd via de kinderopvangtoeslag, zeker voor huishoudens met een relatief laag inkomen.

Het betaald ouderschapsverlof – dat in Nederland relatief kort is – heeft vooral effect op de arbeid- en zorgverdeling tussen vaders en moeders vlak na de geboorte.

Lees ook: Nederlandse vrouwen werken véél vaker parttime dan in andere landen

Op de hoogte blijven van de leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Bron: ANP
Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.