Onthuld: kinderen van oudere ouders hebben minder gedragsproblemen

moeder met kind

Voor wie 35+ is en een kinderwens heeft, maar de komende jaren nóg carrière meters wil maken. Of mister right nog niet heeft gevonden. Geen paniek! Uit een groot Nederlands onderzoek blijkt – tegen verwachting in – dat op latere leeftijd kinderen krijgen een positief effect kan hebben op het gedrag van het kind.

Dat is nog eens goed om te weten!

Minder gedragsproblemen

Meest opvallend is dat kinderen tussen de 10 en 12 jaar minder gedragsproblemen hebben – zoals fysieke agressie, opstandigheid en het overtreden van regels – als hun ouders ouder zijn. Een mogelijke verklaring is het opleidingsniveau en het inkomen van de oudere ouders, vertelt Mariëlle Zondervan-Zwijnenburg, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht aan RTLnieuws. “Ouders die hoger opgeleid zijn en/of een hoger inkomen hebben, zijn vaak ook ouder als ze aan kinderen beginnen, en hun kinderen ervaren vaak ook minder gedragsproblemen.”

Wat ook mee kan spelen – en uit ander onderzoek ook blijkt – is dat oudere ouders mogelijk gevoeliger zijn voor de behoeften van hun kind én meer structuur bieden. Ook dat kan zorgen voor minder gedragsproblemen. “Ouders die relatief laat kinderen hebben gekregen, hoeven zich dus geen zorgen te maken over negatieve effecten daarvan op hun kind”, aldus Zondervan-Zwijnenburg.

Zeer betrouwbaar

In het onderzoek werden data gebruikt van 32.893 Nederlandse kinderen (!) uit verschillende grote studies waarin jarenlang gegevens zijn bijgehouden. Alle data zijn ontstaan met hulp van mensen uit de omgeving van het kind, denk aan: de leerkrachten, de vader, de moeder, en uiteraard ook de kinderen zelf.

Dit gaf onderzoekers de mogelijkheid het gedrag van kinderen te begrijpen. In verschillende situaties. Dat maakt het onderzoek zeer betrouwbaar.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws, beeld: Pexels
Gina is 30 lentes jong, freelance creatieveling en vraagt altijd ‘waarom’? Ze pent en produceert voor print en online, thuis, op kantoor, in de studio of vanuit een zonnig oord (Bali baby) mét dochter Mex (2) aan haar arm of om haar nek. Schrijfspecialisaties? Het wel en wee van #momlife, relatieperikelen (vriendschappen vallen daar ook onder, immers ook een relatie), hippe hotspots en dirty talk, s-e-x.