Voor een unieke band tussen vader en kind moeten óók vaders alleen zijn met de pasgeboren baby

1 juli 2020 is de dag dat partners van vrouwen die zijn bevallen in het eerste halfjaar vijf weken verlof, tegen 70 procent van hun loon, mogen opnemen. En er is nog meer goed nieuws, want dat komt bovenop de vijf dagen verlof die ze nu al krijgen.

Volgens kenniscentrum Rutgers en 24Baby moeten aanstaande ouders goed nadenken wat ze daarmee doen. Te weinig vaders zouden ervoor kiezen om ook een tijd alleen te zijn met het kind…

Unieke band

Volgens ontwikkelingspsycholoog en gezinstherapeut Steven Pont is het voor een kind enorm belangrijk dat er vanaf het begin met beide ouders hechting ontstaat. Zo ontstaat er een unieke band, die niet te verbreken is. “Je merkt pas hoe belangrijk die band is, als die er niet is. Bijvoorbeeld in een situatie waarin één van de ouders er niet meer is”, zegt hij.

Toch is het volgens Pont niet per se nodig dat een ouder tijd alleen met het kind doorbrengt om een eigen band te krijgen. Dat kan prima met zijn tweeën, zegt hij.

“Maar het is belangrijk dat de vader zich niet de derde en vierde hand van de vrouw voelt”, zegt hij. “De vrouw draagt het kind negen maanden en voedt vaak, zo wordt ze vaak snel de ‘expert’ in de verzorging. Dat weerhoudt vader er mogelijk van om zelf ook die expertise op te bouwen, door zelf fouten te maken.”

Lees ook:
OITNB-actrice Danielle Brooks bevallen van ‘perfecte’ dochter

Gelijkwaardige verdeling

Mede door hoe verlof tot op heden in Nederland is geregeld, is de impact op het leven van de vrouw groter bij het krijgen van een kind. Daardoor begint de man volgens Pont met een achterstand. “Als de vader zijn eigen opvoedstijl in een relatie kwijt kan, dan zal hij zich in het begin wat onhandig voelen, zoals alle beginnende vaders. Maar hij heeft wel honderd procent de verantwoordelijkheid.”

Uiteindelijk is een gelijkwaardige verdeling van de zorg voor de kinderen voor iedereen beter, stelt Pont. Mannen vinden makkelijker hun positie in het gezin, kinderen ontwikkelen zich beter en de moeder heeft meer ruimte voor haar eigen ontwikkeling. “Als vrouw vertrouwen heeft dat haar man een goede verzorger is, dan kan ze met vertrouwen de kinderen achterlaten.”

Absolute aanrader

Vader Olaf Hornes (53) zou elke vader aanraden om meteen veel tijd met hun kinderen door te brengen. Zijn vrouw studeerde toen ze zwanger werd, dus was het vanaf het begin een logische keuze dat hij ook veel tijd alleen met het kind zou doorbrengen.

“Het is een keuze die we hebben gemaakt, en ik ben daar dolgelukkig mee”, zegt Olaf. Zijn dochter is inmiddels 13 en hij kijkt terug op hele bijzondere jaren. “Ik heb het allemaal zien gebeuren: de eerste stapjes, de tandjes. Ik was er iedere keer. Ik heb hele mooie dingen gezien die ik iedereen gun.”

Volgens Olaf mis je een hele hoop als je weinig tijd met je kind doorbrengt, ook in je persoonlijke ontwikkeling. “Het maakt jou als mens zo veel krachtiger dat je die zorg kunt dragen. Je groeit daar zo veel van.”

Bron: RTL Nieuws, beeld: iStock
Gina is 30 lentes jong, freelance creatieveling en vraagt altijd ‘waarom’? Ze pent en produceert voor print en online, thuis, op kantoor, in de studio of vanuit een zonnig oord (Bali baby) mét dochter Mex (2) aan haar arm of om haar nek. Schrijfspecialisaties? Het wel en wee van #momlife, relatieperikelen (vriendschappen vallen daar ook onder, immers ook een relatie), hippe hotspots en dirty talk, s-e-x.