Op vakantie met kinderen: hoe vermaak je ze de hele dag?

Elke zondag zetten we een populair topic – voor en door moeders – van het VIVA-forum in de schijnwerpers. Deze week: zonvakantie met kinderen: wat doe je de hele dag?. Ook meepraten? Deel je mening in het topic of ga naar de pijlers: Kinderen of Zwanger.

Na een grote camping vorig jaar wil forummer joosje1 het dit jaar wat rustiger aanpakken op vakantie. Geen drukke camping met animatie, zwembad en speeltuin, maar een knus huisje in the middle of nowhere. Wel met zwembad en kleine speeltuin, maar verder lijkt er voor de kids, baby en peuter, niet veel te doen. Ze vraagt zich af of andere forummers tips hebben hoe ze haar koters op vakantie het best kan vermaken. Of misschien toch tips voor een andere leuke bestemming?

dannas: “Mijn man en ik doen vooral waar wij zin in hebben en nemen de kinderen op sleeptouw. Toen onze kinderen dezelfde leeftijd hadden, was het ’s ochtends een stad of andere bezienswaardigheid bekijken, lekker lunchen en dan ’s middags lummelen aan het zwembad op de camping. We kozen wel kindvriendelijke activiteiten, zoals bezoekjes naar de lokale dierentuin of zo.”

Fleet: “Wij hebben twee jaar geleden met onze dochter, toen net één jaar, in een huisje gezeten in Chinon in Frankrijk. Het was telkens wel een stukje rijden, maar we hebben toch veel leuke dingen bezocht. Zo hebben we in Chinon het kasteel bekeken, zijn we naar een soort dolfinarium geweest en naar een kleinschalig pretpark. Mij schuwt het niet om het nog eens te doen.”

wolkewitje: “Mijn man en ik doen om en om iets voor onszelf. De ene dag hij, de andere dag ik. Bijvoorbeeld: hardlopen, wandelen, fietsen of winkelen. Natuurlijk doen we ook dingen met zijn allen, maar ik vind het juist heerlijk om in mijn eentje op de camping te rommelen. Vooral omdat ik weet dat ik de volgende dag weer iets voor mezelf kan doen. Daar kom ik normaal gesproken niet altijd aan toe.”

MadameJean: “Zo laat mogelijk opstaan. Kalm ontbijten. Baby slapen. Peuter spelen. Tas inpakken. Tripje naar stadje, warme lunch eten. Middagslaap voor kinderen. Vakantie voor ons. Tripje naar strand in de buurt. Spelen, zwemmen. Glas wijn voor ons. Peuter eet iets kleins. Baby eet een potje. Pyjamas aan en terug naar huisje. Kinderen slapen. Wij vakantie.”

Flitsss: “Wij staan juist het liefst zo vroeg mogelijk op, rond 07:00. Dan rustig aan ontbijten, tas inpakken en erop uit. Wij houden van Italië, mooie steden en ook mooie stranden. Middagslaapjes slaan wij in de vakantie over, zeker als we erop uit gaan. Dat is zonde van de tijd. Als we een stadje hebben bezocht slapen de kinderen op de terugweg in de auto wel. Meestal plannen wij om de dag een uitje. ’s Avonds gaan de kinderen lekker op tijd naar bed en wij met een wijntje en een boek van de avond genieten.”

Kerenza: “Dit jaar zit ik ook met een peuter en baby. Wij gaan daarom deze zomervakantie maar niets ondernemen. Alleen kleine uitjes misschien en meteen weer weg als we het daar gehad hebben. Volgend jaar maar weer. Dit jaar om de beurt achter een peuter aanrennen in het zwembad, terwijl de ander de baby in de gaten houdt. Al hopen we natuurlijk wel, dat ze ’s avonds zo versleten zijn dat wij dan samen met een wijntje buiten kunnen zitten natuurlijk.”

Lees ook:
Is 40+ te oud voor een baby?
Opvoeden: je gezicht in de plooi houden kan knap lastig zijn
De peuterpuberteit: zo deal je ermee
Bevallingstaboes: dát hadden ze niet verteld