Op vakantie met baby: do or don’t?

vakantie met baby

Elke zondag zetten we een populair topic – voor en door moeders – van het VIVA forum in de schijnwerpers. Deze week: op vakantie met een baby. Ook meepraten? Deel je mening in het topic over op vakantie gaan met baby’s of ga naar de pijlers Kinderen of Zwanger.

De vroegboekkortingen en zomerdeals vliegen ons weer om de oren. Maar wat als je net een baby hebt gekregen? Durf je het aan, zo’n vlucht met alles erop en eraan? Of wordt het een retourtje Texel? Deze moeders geven hun mening.

  • “Wacht met op vakantie gaan tot de baby minstens zes maanden oud is. Met een baby krijg je al snel een ‘volksverhuizing’ en daarnaast staat de hele dag in het teken van slaapjes, flesjes en meer van dat.”
  • “Op vakantie met een baby is geen aanrader. Wij zijn weggeweest toen onze zoon zes maanden oud was en echt ontspannen was het niet. Alles ging gewoon door (voeden, dutjes, badjes, luiers, huilen, slaapgebrek etc.) en kind had er ook niks aan. Was hij eindelijk gewend aan de nieuwe slaapplek, konden we alweer naar huis. Stomste vakantie ooit!”
  • “Ibiza is ideaal met de kinderen. Korte vlucht, mooi weer en in verhouding met andere vakantielanden heel schoon met lekker en gezond eten.”
  • “Wij hebben besloten om niet op vakantie te gaan… De hectiek van elke nacht een aantal keren op is thuis toch het fijnste. Wij zijn dus na de geboorte van het tweede mormel ongeveer een jaar niet op vakantie geweest.”
  • “Probeer eerst een weekend of week CenterParcs of Landal en kijk hoe dat bevalt. Ver weg zou ik pas doen als jullie er zelf van overtuigd zijn dat het leuk en relaxed wordt, en dat hangt denk ik grotendeels af van het ritme (of het ontbreken daarvan) van jullie kind.”
  • “Kies voor een huisje, omdat je dan niet afhankelijk bent van de hotelfaciliteiten. Wij zaten met onze oudste, toen drie maanden, in een stacaravan in Luxemburg. Ging prima, maar ze werd daar wel voor het eerst ziek. De eerste vakantie van mijn jongste was toen ze vijf maanden was, naar een stacaravan in Zuid-Frankrijk. Dat ging ook best.”
  • “Als het je puur om de ontspanning gaat, ga dan niet vliegen. Gun jezelf de luxe van niet te hoeven reizen. Huur een huisje ergens, eentje met een ingebouwde sauna bijvoorbeeld. Maar als je er echt doorheen zit, is een weekend weg zonder baby’s nog beter. Maar dat moet je wel willen.”
  • “Lekker thuis blijven. Wij zijn afgelopen jaar in Nederland gebleven in een huisje. Gigantisch gesleep met spullen, kind wilde ’s nachts niet slapen, ouder kind miste zijn spulletjes en constant gehuil in de auto. Achteraf gezien had ik net zo goed thuis kunnen blijven. Ja, echt een topvakantie.”
  • “Doe wat je normaal ook leuk vindt. Onze kinderen waren nog jong toen ze mee op vakantie gingen. Ging prima. Eigenijk is het makkelijker dan wanneer ze een jaar ouder zijn en non-stop op ontdekking gaan, dan is het een stuk drukker.”
  • “Kinderen van die leeftijd maakt het toch niets uit waar je zit? Kies voor zo min mogelijk gedoe. Zoek een leuk huisje met sauna op max vier/vijf uur rijden.”

Wat is jou beste tip voor het op vakantie gaan met een baby? Laat het hieronder weten.

Lees ook de andere VIVA Mama Forumdagen:
De peuterpuberteit: zo deal je ermee
Bevallingstaboes: dát hadden ze niet verteld
Goed bevallen: aanraders voor in de ziekenhuistas
Babytips die je zelf had willen krijgen
Na de bevalling, ga ik…
De grappigste opmerkingen over fles- en borstvoeding.
De bizarste kraamcadeaus
Wat hebben de zwangerschapshormonen jou laten doen?
Bevallingsbloopers
Hilarische kinderuitspraken
Lompe opmerkingen in de kraamtijd
Wat vind jij de meest bizarre kindernamen?
Voor welke gebeurtenis schaam jij je diep als moeder?

Beeld: iStock