Op zoek naar een oppas – wie kun je vertrouwen?

Heerlijk, zo’n avond alleen met je vent. Je kindje(s) bij de oppas en even nergens aan denken. Maar hoe weet je of je kinderen wel echt in goede handen zijn? Drie VIVA-mama’s vertellen hoe zij hun oppas selecteren.

Oppassen zijn er in alle soorten en maten. Het kan je moeder zijn, de buurjongen of iemand die je hebt gevonden via een online platform. Maar hoe weet je wie je kunt vertrouwen? Als het om je kinderen gaat, neem je natuurlijk geen risico’s. De veiligste optie is vaak iemand uit de eigen omgeving. Dat kan familie zijn, maar kijk eens verder: vraag rond op het schoolplein, op je werk of tijdens zwangerschapsgym. Zorg ervoor dat iedereen weet dat je een oppas zoekt.

Lukt het niet om via via iemand te vinden? Reageer dan eens op een advertentie of meld je aan bij een (online) oppasbureau. Zorg wel dat je altijd van tevoren kennis maakt zodat je weet wie je in huis haalt. Nodig de oppas uit voor een gesprek en kijk of er een klik is; niet alleen met jou, maar ook met je kind. Neem daarnaast contact op met referenties om er achter te komen hoe andere ouders deze oppas hebben ervaren. En vooral belangrijk: volg je gevoel.

VIVA’s Marlies (twee kinderen van 10 en 12 jaar):
“Ik heb weleens een oppas geregeld via een briefje in de supermarkt. Ze was een jaar of 16 en de dochter van een tandartsassistent. Een prima meisje, zo leek het. Toch bleek ze haar issues te hebben. Ze was erg onzeker en zat niet lekker in haar vel. Als ik ’s avonds thuiskwam, was ik eerst nog een uur met haar bezig. Ik weet nog dat ze een keer flinke ruzie had gehad met de kat. Hoe die veroorzaakt is begrijp ik nog steeds niet, want normaal laat dat beest zich niet eens zien. Dan ga je je toch afvragen hoe ze reageert als mijn kind een keer huilend uit bed komt. Na een paar keer oppassen ben ik met haar gestopt, want ik had er geen goed gevoel bij.
Ook ben ik ooit via een oproep op Marktplaats met iemand in contact gekomen. Dat was een keurige meid die ’s avonds tijdens het oppassen vaak huiswerk maakte. Het verliep prima. Nu we een paar jaar verder zijn, heb ik steeds meer contacten in de buurt die willen oppassen zoals de zus van het vriendje van mijn zoon. Ze is pas 14 jaar, maar erg sociaal en gek op de kinderen. Ik vind het belangrijk dat een oppas een stevig karakter heeft zodat ze de leiding op zich kan nemen. Mijn dochter wil namelijk nog weleens de grenzen opzoeken.
Ik denk dat het niet zozeer uitmaakt waar je je oppas vindt en wat zijn of haar leeftijd is, maar dat het vooral belangrijk is om op je gevoel af te gaan.”

VIVA’s Marjolein (een kind van 6 jaar):
“Ik heb drie oppassen, waarvan er twee via via geregeld zijn. Daar gaat mijn voorkeur naar uit, want het voelt vertrouwder. Het is fijn als je al een indruk van iemand hebt en er niet helemaal blanco in gaat. Onze derde oppas hebben we via een online oppasplatform geregeld. Toch was het meisje niet compleet onbekend, want ze was ook al bij onze buren geweest. Bovendien hebben we eerst een kennismakingsgesprek gehad om te kijken of er een klik was. Die was er gelukkig.
Via een oproep op Marktplaats zou ik nooit een oppas regelen. Ik ben meer het type dat in de buurt rondvraagt wie er iemand kent. De jongste oppas die ik heb is 15 jaar. Dat vind ik wel de ondergrens.”

VIVA’s Michelle (vier kinderen van 8, 9 en 12 jaar):
“Ik heb meerdere keren een oproep geplaatst op Marktplaats en heb daar veel aan gehad. Een van de oppassen is zelfs zes jaar bij ons gebleven. Eng vond ik het niet om via een oproep op internet te doen, ik ben van nature niet zo wantrouwend. Er kwamen verbazingwekkend veel reacties binnen, per keer een stuk of 40. Ik vroeg de kandidaten om een email te sturen waarin ze iets over zichzelf vertelden. Zo kon ik hun niveau inschatten en zien of ze goed Nederlands konden. Dat was voor mij belangrijk, want mijn kinderen zouden deze oppas meerdere dagen per week zien en ik vind het belangrijk dat zij de taal goed beheersen. Daarna heb ik de kandidaten gebeld om een indruk te krijgen. Belangrijk is voor mij dat iemand actief en doortastend is: ik heb vier kinderen en dat moet diegene wel aankunnen. Als ik bij het belletje een goed gevoel had, nodigde ik de oppas uit om langs te komen voor een kennismakingsgesprek. Daarna hakte ik de knoop door.
Als ik ’s avonds oppas nodig heb, zijn het meestal mensen uit de directe omgeving. Zo hebben we een buurmeisje dat weleens komt en tegenwoordig past mijn oudste zoon zelf ook op. Ook heb ik een tijdje een werkloze vriendin gehad die vaak kon komen. Dat was fijn, omdat de kinderen haar al kenden.”

Lees ook:
Hoeveel betaal je de oppas?

beeld: iStock

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.