Opvallend: Nederland blijkt nog zeer traditioneel te denken over de zorgverdeling van vaders vs. moeders

feminisme

Met de recente discussies over het salarisverschil tussen mannen en vrouwen, meer vrouwen aan de top en #MeToo zou je denken dat we qua feminisme op een goede weg zitten. Toch lijken we in Nederland traditioneler dan we denken, zeker als je kijkt naar de zorgrollen van vaders en moeders. Bijna een kwart van de Nederlanders zegt dat vrouwen beter voor baby’s kunnen zorgen dan mannen.

Dat blijkt uit een representatieve steekproef onder 1026 mensen in opdracht van Rutgers, kenniscentrum voor seksualiteit. Ook vindt bijna een vijfde (18%) van de respondenten dat de zorg voor de kinderen in eerste instantie de verantwoordelijkheid is van de moeder.

Kraamverlof voor vaders

Hoe zit dat dan met kraamverlof voor vaders? Het huidige kabinet wil dat partners vanaf 2019 vijf in plaats van twéé dagen betaald kraamverlof krijgen. Ook moeten partners vanaf 2020 de mogelijkheid hebben om vijf werken vaderschapsverlof op te nemen, waarvan 70% betaald. Dit wetsvoorstel, genaamd WIEG (Wet Invoering Extra Geboorteverlof), staat na de zomerstop op de agenda van de Tweede Kamer.

Volgens Rutgers is het opnemen van het vaderschapsverlof juist een manier om de traditionele rolverdeling te doorbreken. ‘De uitbreiding van het verlof is hard nodig om deze stereotyperende rolverdeling te doorbreken. We weten dat een meerderheid van de vaders meer bij hun kinderen willen zijn en moeders meer willen werken. Er is ook geen enkel wetenschappelijk bewijs dat vrouwen beter voor baby’s zouden zorgen dan mannen. Dus de invoering van dit verlof is een goed impuls om ook in Nederland gelijkwaardig ouderschap te krijgen,’ zegt Ton Coenen, directeur Rutgers.

Uit de steekproef blijkt dat 63 procent van de ondervraagden vindt dat betaald vaderschapsverlof ouders helpt de zorgtaken gelijk te verdelen. Bovendien denkt 65 procent van de respondenten dat het goed is voor de ontwikkeling voor het kind als vaders meer tijd besteden aan zorg en opvoeding.

Kinderwens uitstellen voor vaderschapsverlof

En heel opvallend, uit het onderzoek bleek ook dat maar liefst 20 procent van de respondenten onder de 35 jaar een kinderwens zou uitstellen (!) door de invoering van het vaderschapsverlof. Ton Coenen: ‘Een bijeffect dat we niet voorzien hadden, maar het laat ook zien hoe belangrijk mensen dit verlof vinden.’

viva zomerdeal

VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.