Peuter als donor?

Elke zondag zetten we een populair topic – voor en door moeders – van het VIVA-forum in de schijnwerpers. Deze week: peuter als donor. Ook meepraten? Deel je mening in het topic of ga naar de pijlers Kinderen of Zwanger.

Wel of geen donor worden: het topic is hot. Over je eigen lichaam kun je zelf beslissen of je je organen afstaat of niet. Kleine kinderen hebben geen keuze, de ouders beslissen. Forummer LouisXIV zou niks van haar kinderen willen doneren omdat ze zelf ook geen donor is. Ze vraagt zich af: wat zou jij doen als je peuter vroeg komt te overlijden?


• “Ik zou het juist wel doen. Dan zou zijn dood ook nog een positieve kant hebben voor anderen.”
• “Ik zou het niet doen. Ik zou enorm egoïstisch zijn en zo kapot gaan van verdriet. Daarbij zou ik thuis willen rouwen met het kind erbij (dat kan maar gebeurt niet veel meer) om een natuurlijk verwerkingsproces en dat dan graag met heel het kind.”
• “Ik ben wel donor. Ook bloeddonor. Ook doneerde ik tijdens de zwangerschap urine aan moeders voor moeders. Daarnaast heb ik ook wel eens haar gedoneerd voor een pruik. Als ze het willen hebben, kunnen ze het bij mij krijgen. Met de organen van mijn kind zou ik wel meer moeite hebben. Ik denk dat ik het uiteindelijk wel zou doen. Vriend en ik zijn allebei overtuigde donoren, maar het idee dat ze mijn perfecte kind opensnijden is wel heel heftig.”
• “Ik hoop vurig dat ik nooit voor deze situatie zal komen te staan maar mocht dat toch gebeuren, dan is orgaandonatie voor mij wel bespreekbaar. Mijn kind en ik hebben dan niets meer aan die organen, een ander kind mogelijk wel.”
• “Ik weet van een overleden schoolgenootje uit mijn jeugd dat de ouders gekozen hebben voor orgaandonatie. Daar hebben ze een heel positief gevoel aan overgehouden. De nutteloze dood kreeg zo tenminste nog een beetje nut.”
• “Ik zou doneren. Kapot van verdriet zou ik toch wel gaan, en waarom zou een andere moeder zich ook zo moeten voelen als ik haar dat kan besparen? Na orgaandonatie kun je je kind thuis laten opbaren, dus dat hoeft ook niemand te weerhouden.”
• “Ik zou het niet kunnen, hoe erg ik het andere kinderen ook zou gunnen. Je kan er namelijk dan niet bij zijn als ‘de stekker’ eruit wordt getrokken. Je kind wordt dan ‘levend’ (met hartslag) naar de OK gereden, waar de organen eruit worden gehaald. Vervolgens komt je kind zonder hartslag terug. Ik zou als moeder bij dat moment willen zijn.”
• “Ik zou het lastig vinden, maar wel doen. Ik denk dat als mijn kind nu een donorhart, -lever of -longen nodig zou hebben, ik deze zeker niet zal afslaan. Ik zou het hypocriet van mezelf vinden om wel organen aan te nemen, maar dan niet te geven.”

Eva Duijvestein heeft nog niet de hoop opgegeven moeder te worden. Vorig jaar was de actrice, die getrouwd is met cabaretier Jan Jaap van der Wal, bijzonder openhartig over haar onvervulde kinderwens en dat heeft behoorlijk wat losgemaakt.