Schor van de avondvierdaagse

Hoezo zere voeten van het wandelen? Dat lopen gaat nog prima, maar ik kan amper praten. Waarom ik schor ben? Omdat ik zing tijdens het lopen. Voordat de massa begint mee te zingen moet er één beginnen. En dat ben ik.

Daarboven op die berg
Het is leuk om te zien hoe een jongere generatie de liedjes leert zingen die we zelf al zongen als kind. Ken je ze nog? Het hondje van de bakker die was gaan zwemmen zonder zwembroekkie aan. Bij dat liedje gaan zelfs de vaders los. Ze kennen het maar al te goed, vooral de vieze versies. Eén voor één zingen de kinderen zelfverzonnen rijmpjes. ‘Daarboven op die berg, daar staat een beer, die kan niet zwemmen, want zijn billen doen zo’n zeer.’ Op een uitzondering na kent nog niemand de vieze rijmpjes. Een jongen die al wat ouder is zet er één in en wordt vervolgens luidkeels overstemd door vaders die wel beter weten.

Constantinopel
Met de kinderen van groep drie moeten we het nog beschaafd houden, dus de volgende welbekende tekst hoor je daar nog niet: ‘Eet veel bananen, bananen zijn gezond, Adam sloeg Eva op haar blote Constantinopel is een mooie stad, daar lopen de meisjes in hun blote ga je mee naar Frankrijk, Frankrijk is zo leuk,’ etc. etc. Wel zingen we over de Berenjacht, doen we het liedje van de zeppelin met alle bijbehorende gebaren en als de kinderen onvermoeibaar lijken te zijn gaat het van ‘Hoofd, schouders, knie en teen,’ waarbij alle bijbehorende bewegingen gemaakt dienen te worden tijdens het lopen. Want anders is wandelen hetzelfde als lopen en dat is zo saai. Zingen geeft het net dat beetje extra waardoor het leuk wordt.

Cumeladi Fiste
Eén van de allerleukste liedjes, eigenlijk een yell, kan ik niet zingen. Jammer, want ik vind het enorm leuk om te horen. Vandaag liep er een moeder mee die het van voor tot achteren kende. Ik probeerde mee te zingen, maar eigenlijk is het een lied dat beter niet door mannen gezongen kan worden. Dat past niet. Het gaat om ‘Flea Fly’. Omdat ik de tekst even rustig tot me wilde nemen zocht ik de yell op. Tot mijn verbazing is het wereldwijd bekend. Er staan enorm veel filmpjes van op het web. Van de vele filmpjes die ik heb gezien vind ik er één het leukste dus die deel ik met jullie (klik hier om het te zien).

Aanstellerij
Morgen loop ik niet mee. Hopelijk wordt het dan niet zo’n stille tocht. Niet dat een aantal jongens het bezwaarlijk zullen vinden dat er niet meer gezongen wordt. De stoerste jongens van de klas vinden dat geblèr maar aanstellerij. En eerlijk gezegd zou ik mijzelf ook een aansteller vinden, als ik mij zo zag lopen. Maar de meiden vinden het leuk. Die zingen vrolijk mee. Mijn eigen zoon steekt zijn vingers in zijn oren. Maar ik weet dat hij het stiekem wel leuk vindt. Ik begrijp het ook wel: hij moet een keuze maken tussen gek doen met papa, of stoer doen met de jongens uit zijn klas.

Na thuiskomst begon Wessel ineens wel de liedjes te zingen. Onder de douche vroeg hij of ik ze allemaal nog eens wilde zingen en hij deed vrolijk met mij mee. Heel slim. Want wanneer ik er morgen niet ben moet er toch iemand zijn om al die liedjes te zingen met alle meiden van zijn klas.

CC foto: FaceMePLS