Skills waarin VIVA’ Gina beter is geworden sinds het moederschap

Het moederschap brengt veel onzekerheden en angsten (én weinig slaap én veel wallen) met zich mee, maar het verrijkt je ook. Je bent ineens moeder, maar vaak ook een ander mens. ‘In de ruim 2 jaar dat ik mama ben van het leukste meisje van de wereld, Mex voel ik mij sterker dan ooit’, aldus VIVA’ Gina.

Het moederschap daagt je uit om je skills set bij te schaven en uit te breiden. Dít zijn de skills waarin VIVA’ Gina beter is geworden sinds ze dag in, dag uit een mini versie van haarzelf aan haar arm of om haar nek heeft hangen. Wie weet heb je er wat aan.

Prioriteiten

‘Mex is mijn grootste prioriteit! Ik plan alles, van werk tot dates met vriendinnen, om haar heen. Of ik neem Mex gezellig mee: als ik een shootdag in de studio heb of op reisreportage mag. Ook als ik ga lunchen met de meiden is ze van de partij, de tas met stickers, stempels en stiften idem.

Ik zet mijn dochter en haar behoeften altijd op nummer één, maar ik vergeet hierin mezelf niet. Als we beide gelukkig zijn kunnen we elkaar gelukkig maken. Met die gedachte in mijn achterhoofd probeer ik elke dag de juiste afwegingen en de juiste keuzes te maken.

Voor het moederschap had ik mijn prioriteiten niet altijd op orde, laat staan op een rijtje. Ik werd geleefd en voelde mij gehaast. Daarbij: ik voelde druk (niet verwarren met drang) om steeds meer te willen en te wensen. Vooral op werkgebied. Nú ben ik heel tevreden met wat ik heb, wat voor werk ik doe en dat ik het elke maand weer in mijn eentje flik om alle rekeningen te betalen.’

Lees ook: 
Stressloos verhuizen met kleine kinderen, zo doe je dat

Timemanagement

‘Mijn tijd is nóg kostbaarder geworden sinds de komst van mijn meisje. Juist omdat de tijd zo snel gaat! Werk waar ik geen voldoening uithaal (en waar ik op kantoor zit met alles behalve lieve, leuke mensen), neem ik niet meer aan. Dan werk ik liever tot diep in de nacht aan een persoonlijk verhaal en doe ik de volgende ochtend iets rustiger aan met Mex. Dan gaan we bijvoorbeeld naar de voorlees-ochtend in de bibliotheek, in plaats van naar het peutermoment in het zwembad.

Vriendschappen die teveel tijd en energie kosten, denk aan vriendinnen die altijd afzeggen, daar doe ik minder moeite meer voor. Ik investeer liever in het handje vol vriendinnen die écht in ons leven zijn. En die mijn dochter kent, liefkozend tante Jojo, tante Charise of tante Fee noemt.

De eerste vier jaar vind ik belangrijk. Ik wil er zoveel mogelijk zijn voor mijn kind. Tijd krijg je immers niet terug! Waar ik eerder doelloos dagen (oké, overdreven) in bed lag te Netflixen ga ik nu beter en efficiënter met mijn tijd om. Ons leven is megadruk, maar het geeft mij (en Mex, life of the party) energie.’

Meer zelfvertrouwen

‘Net zoals iedere moeder vroeg ik mij tijdens de zwangerschap weleens af hoe ik het straks in hemelsnaam zou gaan doen…

Nieuwbaken single mom, freelancer (van Amsterdam naar home town Ede verhuisd, in het belang van mijn dochter). Zoals dat gaat viel alles uiteindelijk op z’n plek. Het eerste jaar was vallen en opstaan (zo’n 5 keer per nacht) en vond ik pittig. Maar nu kan ik met zelfvertrouwen zeggen dat ik best trots ben. Op mijn dochter, op het leuke, lieve, wijze mini-mensje dat ze is, en op mezelf.

Hoeveel (tegensprekende) tips ik ook kreeg, ik heb het zelf uitgevogeld. Met hulp van de liefste familie, met name mijn ouders, broer en zusje. Daarom krijg ik iedere dag meer vertrouwen in mijn eigen kunnen als moeder.’

Meer durf, minder zorgen

‘Ik durf bijvoorbeeld vaker nee te zeggen. Sinds het moederschap heb ik mij erin berust dat ik niet overal bij kan zijn (vriendin N. jarig in een weekend dat ik Mex heb, sorry can’t make it) en niet iedereen kan pleasen. Tegelijkertijd maak ik mij minder druk.

Hoe Libelle dit ook klinkt, als ik met mijn dochter voor het slapen in bed lig en ze na ons avondritueel met haar wijsvingertje over mijn wang aait en zegt ”Leuke dag gehad hé, mama?”, verdwijnen alle zorgen (van een date boy die een dag niet reageert op een app tot een opdrachtgever die nog steeds niet heeft betaald).

Tot slot: het moederschap daagt mij uit om mezelf te blijven uitdagen. Ik wil de beste versie van mezelf zijn, een voorbeeld voor mijn dochter.’

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Beeld: Gina Pesulima
Gina is 30 lentes jong, freelance creatieveling en vraagt altijd ‘waarom’? Ze pent en produceert voor print en online, thuis, op kantoor, in de studio of vanuit een zonnig oord (Bali baby) mét dochter Mex (2) aan haar arm of om haar nek. Schrijfspecialisaties? Het wel en wee van #momlife, relatieperikelen (vriendschappen vallen daar ook onder, immers ook een relatie), hippe hotspots en dirty talk, s-e-x.