Oké, het is misschien niet zo verstandig om hoogzwanger je pr op de 100 meter te verbeteren. Maar een dikke buik is geen reden om op de bank te blijven zitten. Sterker nog: je baby en jij hebben baat bij beweging.
Tekst Conny Troost
1e trimester: Zoek het juiste moment
Wanneer je tijdens de zwangerschap fysiek actief blijft, heb je een minder grote kans om zwangerschapsklachten te ontwikkelen, zoals moeheid en misselijkheid. Hou in de gaten op welke momenten van de dag je je goed voelt en probeer die tijdstippen te gebruiken om te sporten. Ben je bijvoorbeeld vlak na werktijd niet misselijk of moe? Ga dan uit je werk naar de sportclub en pak even een uurtje voor jezelf. Ook als je je echt niet goed voelt, doet een wandeling van een half uur na het avondeten wonderen voor lichaam en geest.
2e trimester: Stoom je lichaam klaar
Dit is de periode waarin je je vaak het beste voelt. Je buik is nog niet enorm, zit nog niet in de weg en de misselijkheid en moeheid zijn meestal een beetje verdwenen. Kortom: dit is het moment om je lichaam klaar te stomen voor wat komen gaat tijdens de bevalling en daarna. Sluit je aan bij bootcamp voor zwangeren, zwangerschapszwemmen, zwangerschapsgymnastiek of zwangerschapsyoga om fit te blijven en in contact te komen met andere aanstaande moeders uit jouw buurt.
3e trimester: Niet op je rug, wel op je zij
Je kunt je tenen niet meer zien en je bikinilijn scheer je inmiddels op de tast. Tijdens het derde trimester ben je misschien weer vaker moe en wordt het zwanger zijn zwaarder. Wie de hele zwangerschap al fit is, zal het ook nu fijn vinden om te sporten. Ook wanneer je het niet altijd kunt opbrengen om te gaan sporten, is het belangrijk om in beweging te blijven. Doe je dagelijkse dingen zo veel mogelijk lopend of met de fiets, wandel met je partner of een vriendin en fiets bijvoorbeeld naar je werk. Ook zijn er genoeg oefeningen in je woonkamer via YouTube te doen die je spieren versterken. Sport je ook nog in groepsverband of in de sportschool? Let dan goed op jezelf en luister naar je lichaam. Doe tijdens deze periode geen oefeningen op je rug, want daarbij drukt de baarmoeder op de onderste holle lichaamsader, waardoor het hart minder bloed kan rondpompen. Doe oefeningen liever op je zij, handen en voeten of staand.
Na de bevalling: Voelen wat je kan
Hoe snel je weer kunt beginnen met sporten, hangt af van de bevalling, je conditie en hoe je je lichamelijk voelt. Volgens professor dr. Fred Lotgering kun je best een wandeling maken een dag na je bevalling, mits je het gevoel hebt dat je dat aankunt. Je bekkenbodemspieren mag je in de meeste gevallen meteen na je bevalling trainen. Hoe zit het wanneer je een knip hebt gehad of keizersnee? Wees extra alert op je lichaam en wanneer je actief bezig bent en iets niet goed voelt, stop of pauzeer dan even. Wil je je buikspieren weer in vorm krijgen? Start dan vanaf een week of zes na de bevalling met het trainen van je buikspieren. Vanaf die periode is er weinig kans dat het trainen van je buikspieren eventueel een verzakking zou kunnen bevorderen.
Benieuwd naar andere tips of lezen wat de experts erover te zeggen hebben? In VIVA Mama 7 kun je de rest van het artikel lezen. Het nummer ligt nu in de winkel! Online bestellen kan hier.
Delen