Marcel schreef een opvoedboek voor vaders: ‘Mannen hebben al direct een achterstand’

marcel langedijk

Het moet klaar zijn met de angstaanjagende opvoedboeken die ouders de les lezen. Dat vinden Jan Heemskerk, Marcel Langedijk, Janine Breukhoven-Kho en Selwyn Senatori. Daarom schreven zij ‘The Dad, Opvoedboek voor vaders’: een positieve gids voor vaders met kinderen van alle leeftijden – of je kroost nu nog geboren moet worden, of al het huis uitgaat. VIVA sprak met auteur Marcel (44) over het boek en zijn eigen manier van opvoeden.

Waarom een opvoedboek voor vaders?

“Omdat het er nog niet is. Wij konden geen boek vinden waarbij met het vaderschap wordt omgegaan alsof het iets leuks is. Er zijn nu vooral van die enge ‘Oei, ik groei!’-achtige boeken, vol met dingen die verplicht of juist verboden zijn. Daarin vind je alleen maar nare termen en dingen die je eigenlijk helemaal niet wil weten. Het is al spannend genoeg om vader te worden. Daarom willen wij de aandacht vestigen op de toffe kanten van het vader zijn. Zonder uiteraard de vervelende dingen uit de weg te gaan.”

Een positief boek dus.

“Zeker. We hebben het ook over minder vrolijke onderwerpen zoals scheiden en het minder worden van je sexleven, maar dan wel met een flinke portie humor.”

Waarin is opvoeden voor vaders anders dan voor moeders?

“Ik weet niet of het opvoeden echt anders is, maar mannen gaan er toch anders mee om. Al is het maar omdat zij niet degenen zijn die zwanger zijn en een bevalling moeten doorstaan, waardoor moeder en kind een speciale band ontwikkelen. Mannen hebben al direct een achterstand. Het leven van een man gaat min of meer door, terwijl er voor een vrouw iets veel wezenlijkers verandert. Er komt een mens uit haar. Wij willen in het boek de rol van de man niet bagatelliseren, maar je zou wel kunnen zeggen dat mannen er iets relaxter instaan dan vrouwen. Dat is althans wat ons opvalt.”

Je eigen dochter wordt binnenkort 1. Hoe gaat het opvoeden tot nu toe?

“Heel goed! Ik kan niet anders zeggen dan dat het honderd procent meevalt. Ik was zo’n man die doodsbang was om kinderen te krijgen – wat ook verklaart waarom het er pas zo laat van kwam. Maar tot nu toe vind ik het heel tof. Ik ben veel bij haar omdat ik vanuit huis werk. Tot nu toe is ze nog geen een keer op een kinderdagverblijf geweest. We doen het allemaal zelf en ze doet het hartstikke goed.”

Heb je al wel genoeg ervaring om tips te kunnen geven?

“We hebben het boek met z’n vieren gemaakt omdat we allemaal in verschillende situaties zitten. Ik was op het moment van bedenken nog niet eens vader – mijn vrouw was toen nog zwanger. Daarom heb ik alles omtrent de zwangerschap en bevalling geschreven. De andere drie hebben oudere kinderen en konden op hun beurt vertellen over de leeftijdsfase waar zij het dichtstbij staan. Op die manier hebben we het hele spectrum van het opvoeden meegepakt. Van het moment dat je vrouw zwanger is tot het moment dat je kinderen de deur uitgaan.”

Hoe zou je jezelf omschrijven als vader?

“Ik ben relaxed, maar wel wat strenger dan mijn vrouw. Ik probeer erg op te letten dat er niet nu al dingen insluipen waar je later last van krijgt. Na zes weken was ik degene die zei: we gaan de kleine bij ons van de kamer afhalen. Dat ging onder enig protest, maar ik wilde per se doorzetten. Je hoort weleens verhalen van kinderen die veel te lang bij hun ouders op de kamer slapen, waardoor de ouders uiteindelijk ook geen nachtrust meer krijgen. Dat wilde ik voorkomen.”

Ben je zelf tegen problemen aan gelopen?

“Het bangst was ik voor het niet kunnen slapen. Maar wij hebben de mazzel dat ons kind van 19.00 tot 7.30 uur slaapt. Dat is van begin af aan zo geweest: geweldig! Verder is het gewoon erg druk. Maar zolang je er zelf relaxed mee omgaat, is het goed te doen.”

Kun je een paar tips uit het boek weggeven?

“Vooruit, eentje dan. Doe niet aan zwangerschapscursussen. Nou ja, doe het wel, maar niet in groepsverband. Voor je het weet zit je met twaalf andere bijna-ouders op skippyballen heel ongemakkelijk te wezen. Wij hadden privéles. Wordt ook gewoon vergoed door de verzekeraar en is een stuk relaxter. Voor de rest; til er niet te zwaar aan, dat vaderschap. Het is vooral erg leuk en baby’s zijn net mensen.”

Benieuwd geworden naar ‘The Dad, Opvoedboek voor vaders? Het boek ligt nu in de winkel!

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale lente-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Beeld Jesaja Hizkia
Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.