Zouden meer vaders parttime moeten werken?

vaders parttime

Elke zondag zetten we een populair topic – voor en door moeders – van het VIVA-forum in de schijnwerpers. Deze week: mannen die parttime werken. Ook meepraten? Deel je mening in het topic of ga naar de pijlers Kinderen of Zwanger.

Na de geboorte van een kind gaat meestal de moeder minder werken. Moeders werkten vorig jaar gemiddeld 26,6 uur per week, terwijl vaders een werkweek van gemiddeld 37,7 uur hadden (bron: Emancipatiemonitor 2016). Maar is dat nog wel van deze tijd? Wordt het niet tijd dat meer mannen voor een parttime baan kiezen? Dit vinden de VIVA-forummers ervan.

  • Zonnebloempje85: “Nu ik zwanger ben, valt het me op hoe men er standaard van uitgaat dat de vrouw zorgt en thuis is. Hoe vaak ik wel niet hoor dat het ‘pittig’ is dat ik vier volle dagen wil blijven werken, want dat is toch wel zwaar met zo’n kleintje. Mijn man wil graag een dag (of om de week een dag) minder werken, maar dat is dan weer niet bespreekbaar. Ik vind het gek, want hij is net zo goed ouder en verdient ook tijd met zijn kind. Maar op de een of andere manier is dat nog steeds vreemd in deze maatschappij (ik weet dat hij ook recht heeft op ouderschapsverlof en daar gaan we ook naar kijken, maar een goede werkrelatie is ook belangrijk, dus die opties moeten we nog even goed afwegen).”
  • nerdopviva: “Het zou, ongeacht of je wel of geen kinderen hebt, veel vanzelfsprekender moeten zijn dat mannen parttime werken. Eigenlijk net zo vanzelfsprekend als het nu voor vrouwen is. Mannen hebben dezelfde rechten als vrouwen, dus het zou net zo makkelijk moeten zijn om als man parttime te werken. Het zit alleen in onze cultuur ingebakken dat de man fulltime werkt en de vrouw parttime. Als we allemaal (zeker ook werkgevers) eens van dat idee af stappen, zou dat al veel schelen.”
  • blueridge73: “Soms is het gewoon veel praktischer: degene die het minst verdient, gaat minder werken. Nu zijn dat vaak nog de vrouwen. Maar van de recent afgestudeerden verdienen de vrouwen meer dan de mannen. Dus wie weet zorgt dit vanzelf voor een andere verhouding. Ik ben er benieuwd naar, want voor verplichten ben ik niet, maar voor ernstig stimuleren wel.”
  • MissWollstonecraft: “Ik vind wel dat de norm dat mannen fulltime werken mag veranderen. In sommige beroepen wordt het onmogelijk gemaakt om minder te werken en dat vind ik verkeerd. Als het aantal uur dat mannen en vrouwen werken wat meer gelijk getrokken wordt, komt er een andere balans tussen werken en zorgen tussen mannen en vrouwen. Dat vind ik wel nastrevenswaardig. Bij stellen zou er dan minder sprake zijn van het anderhalf-verdienersmodel. Ook zouden vrouwen niet zo vaak de financiële pineut zijn als de relatie voorbijgaat. De vraag is natuurlijk wel of mannen erin geïnteresseerd zijn om de norm te veranderen. Sommigen wel, maar ik vermoed ook veel niet. De status quo is, in financieel opzicht en als het gaat om taakverdeling binnen het huishouden, immers in het voordeel van mannen.”
  • strikjemetstippels: “De meeste vrouwen met kinderen werken parttime en dat is hun eigen keuze. Laten we niet doen alsof dat wordt opgelegd. De realiteit van minder werken is dat er minder geld beschikbaar is, waardoor mensen ook steeds afhankelijker zullen worden van (toeslagen van) de staat. Allebei parttime werken is voor modale inkomens en lage inkomens niet rendabel.”
  • SoloMio: “Als we de werkweek verkorten, kan iedereen fulltime werken: ook degenen die nu niet aan de bak komen. Gewoon een standaard werkweek van dertig uur invoeren.”
  • Leefvandaag: “Hier werken we allebei parttime: mijn man 32 uur, ik 28 uur. Ik zie er vooral de voordelen van: er is meer vrije tijd om leuke dingen te doen en jezelf te ontplooien. Als de kinderen straks het huis uit zijn, bekijken we de situatie opnieuw. Als iedereen minder zou werken, lopen mensen minder gestrest rond, is er minder ziekteverzuim en kunnen meer mensen werken. Win-winsituatie, wat ons betreft.”
  • fientje1982: “Ik ben voorstander van meer mogelijkheid voor mannen om parttime te werken. Ook in branches waar dat nu onmogelijk lijkt. De eerste man die parttime gaat werken in de bouw, wordt meewarig aangekeken, maar als er één schaap over de dam is… Wie weet is het over tig jaar normaal.”

Meepraten? Dat kan hier.