Je relatie als je kinderen hebt samengevat in 3 woorden: ‘Seks? Liever slaap’

Valkuilen kind

Al kan je relatie best tegen een stootje, deze valkuilen liggen op de loer als je samen een kind krijgt.

  • Thuisblijven

De valkuil
Je blijft net zo lief op de bank zitten. Laptop of televisie aan, of allebei op je telefoon. Zo’n oppas is immers helemaal niet fijn voor je baby. Uitgaan komt wel weer. Na zijn of haar achttiende verjaardag, bijvoorbeeld.

De deskundige
Nooit meer samen iets ondernemen is hét recept voor sleur. Dat betekent heus niet dat je je kind drie weken bij oma moet achterlaten om samen op vakantie te gaan, maar af en toe samen eruit is best een goed idee. Ontmoet elkaar bijvoorbeeld eens op een andere plek, in een leuk café of nieuw restaurant. Dan stap je even uit de dagelijkse spits van werken, kinderen halen en brengen, huishouden en sociale contacten onderhouden. Af en toe een pas op de plaats en écht aandacht voor elkaar; daar knapt je relatie gegarandeerd van op.

  • Seks

De valkuil
Over zes uur gaat de wekker. En voor die tijd heb je al een voeding gegeven en is je partner er minstens twee keer uit geweest voor een zoektocht naar de speen en een onverklaarbare eruptie van kinderverdriet. Seks? Liever slaap.

De deskundige
Soms ben je met jonge kinderen vooral de halve dag bezig bent met uitrekenen wanneer je eindelijk weer naar bed mag. Maar naast een goede nachtrust is seks ook belangrijk in een relatie. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je tegen heug en meug gaat vrijen, omdat twee keer in de week móet. Maar het is wel handig om energie te steken in romantisch samen zijn. Alleen al praten over wat je fijn vindt en waaraan je behoefte hebt, is goed voor je relatie. Rustig afwachten tot de zin in een seksmarathon zich vanzelf weer aandient kan natuurlijk ook, maar soms is het realistischer dat je die zin soms een handje moet helpen door gewoon te beginnen.

  • Wees lief

De valkuil
Jemig, die luier zit zo echt veel te strak. En had je niet al honderd keer gevraagd eerst wat crème op baby’s bips te smeren? Dat troosten doet de ander ook al zo onhandig. En waarom nou die groene broek aangetrokken? En rund kan toch zien dat dat niet kleurt bij het T-shirt?

De deskundige
Als ouders maak je samen de beslissingen, met nadruk op het woord samen. In de dagelijkse gang van zaken kom je er misschien niet altijd aan toe en verzand je in commentaar op details als luiers, flesjes en dekentjes die al dan niet goed ingestopt zijn, maar het helpt om ook eens goed met elkaar te praten over de grotere lijnen. Wat vind je goed en fout bij het opvoeden en wat vind je echt belangrijk voor je kind. Als je van elkaar weet wat de verwachtingen zijn, heb je al veel gewonnen. En laat elkaar ook een beetje je eigen dingen doen. Dan past het shirt van je kind niet bij z’n broek – er zijn ergere dingen.

Lees ook

Waarom elkaar negeren tijdens een ruzie echt not done is

  • Eventjes over wat anders

De valkuil
Je kunt geen genoeg krijgen van je kind. Want wat je vandaag beleefde: poep tot in z’n nek. En na de voeding rekte hij zich uit en leek hij wel een oud mannetje – net je vader. Zo geestig. Trouwens, je hebt iets gelezen over boeddhisme en hoe goed dat is voor de hersenontwikkeling, dus misschien iets om samen nog even naar te kijken?

De deskundige
Natuurlijk is het fijn om alles rondom je kind met elkaar te delen, maar het is belangrijk om te beseffen dat naast jullie geweldige kind, ook andere aspecten aandacht verdienen. In een gezin heb je eigenlijk drie rollen: jezelf, jij als partner en jij als ouder. In de ideale situatie geef je alle aspecten aandacht. In het begin na de geboorte een kind zullen de ouderrollen veel aandacht krijgen, maar het is goed om ook de andere rollen niet helemaal te vergeten. Ga eens koffie drinken met een vriendin zodat je er even uit bent of ga samen joggen. Roddel als vanouds over wie van de buren het met wie doet. Leg je kind eerst in bed en ga daarna samen koken met bijvoorbeeld de afspraak: vanavond hebben we het over alles, behalve over ons kind. Misschien een beetje onwennig, maar het werkt.

  • Doe het samen

De valkuil
Ach, het is voor hem ook wennen: opeens nieuw mens in huis. Weet je wat? Laat het maar aan mij over. Voor vijf keer per nacht je bed uitgaan, draai jij je hand niet om. En dat je baby altijd huilt als jullie net aan tafel gaan? Ach, je kunt ook kauwen terwijl je rondjes loopt.

De deskundige
Het gaat vaak vanzelf: bij alles rondom de baby roep je makkelijk ‘laat mij maar even’. Zeker als jij nog verlof hebt en je partner niet. Maar bedenk wel: jullie wilden samen een kind. Je partner dus ook. Hoe meer jullie de taken eerlijk verdelen, hoe meer jullie beiden je verantwoordelijkheid voelen. Daardoor zal de ander ook vaker zeggen: ‘Ik doe het wel.’ Niet alleen is het fijn om af en toe je handen vrij te hebben, het is ook echt goed voor je relatie als je als team werkt en beiden het gevoel hebt dat de ander voor je klaarstaat. Natuurlijk kan je het in je eentje, maar samen is het makkelijker en leuker.

  • Verzorg jezelf

De valkuil
Ja zeg, die zwangerschapsbroek zit gewoon lekker. En het maakt de baby toch niets uit wat je draagt. Oké, dat shirt heb je inderdaad al vier dagen aan. Maar ja, die wasmachine draait al twee keer per dag en een spuugvlekje meer of minder, wie let daar nou op?

De deskundige
Nou, je partner bijvoorbeeld. Hoe zou jij het vinden als hij/zij elke dag ietwat verwaarloosd in een shirt vol gaten door het huis banjert? Het gaat om respect hebben voor elkaar en moeite doen voor de ander. Blijf elkaar af en toe verrassen, waardoor naast de dagelijkse beslommeringen het leven ook spannend en uitdagend is. Voor je skinny jeans moet je misschien nog wat meer ontzwangeren, maar een jurkje met een decolleté (uitbuiten, die borstvoeding) lukt vast alweer. En elke dag een schoon shirt aantrekken, is nou ook weer niet zo ontzettend ingewikkeld.

  • Vraag hulp

De valkuil
Als de baby doorslaapt, gaat het beter. Als je weer aan het werk gaat, gaat het beter. Als zijn eerste verjaardag achter de rug is, gaat het beter. Heus. En tot die tijd, eh…

De deskundige
Herkenbaar? Blijf vooral niet te lang doormodderen als het niet lekker loopt met jezelf, je baby of je relatie. Wees eerlijk en stel geen dingen uit. Probeer stil te staan bij wat jouw behoeftes zijn en hoe je die kunt vervullen. Wat heb jij nodig? En je partner? Hoe kun je dit op korte of langere termijn inplannen? Wordt het allemaal te veel, bedenk dan hoe je rust kunt krijgen. Hulp inschakelen is geen zwakte. Zo weten mensen om je heen hoe zij jou kunnen helpen en dat doen ze graag. En doe het vooral tijdig: hoe langer je dooremmert, hoe langer het duurt om jezelf en je relatie weer op de rails te krijgen.

Credits: Tekst: Lara Earts en Femke van der Laan |Relatietherapeute mmv DRS. Janine van Hinsberg|Beeld: iStock

Dit artikel is afkomstig uit VIVA MAMA Editie 5 uit 2019. Bestel hier de nieuwste VIVA-Mama.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.