Twee, vijf of toch niet: uitbreiding vaderschapsverlof weer uitgesteld

uitbreiding vaderschapsverlof

Donderdagavond zou de Tweede Kamer debatteren over de uitbreiding van het vaderschapsverlof, maar het wordt toch weer uitgesteld. Hiermee lijkt de uitbreiding van twee naar vijf dagen weer op de lange baan te komen.

De formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie steken een stokje voor het debat. Uitkeringsinstantie UWV, die de wet moet gaan uitvoeren, kan pas aan de slag wanneer het voorstel door de Kamer is behandeld.

Lodewijk Asscher van Sociale Zaken waarschuwde in april al dat de geplande ingangsdatum van 2019 gevaar loopt. “Als dit wetsvoorstel zou worden aangenomen, dan geeft het daarna alle ruimte aan wie dan ook om er een eigen invulling aan te geven. Het grote voordeel is dat je niet een jaar uitstel oploopt”, zegt hij donderdag. Hij noemt de blokkade ‘letterlijk kinderachtig’. Asscher heeft lang aan het voorstel gewerkt. “Het ziet ernaar uit dat die partijen het liever zelf doen, dan dat ze het op tijd invoeren. Je straft er jonge gezinnen mee die dat verlof nodig hebben.”

De uitbreiding van het vaderschapsverlof heeft al meerdere keren op de agenda gestaan, en is er vervolgens weer vanaf gehaald. De Kamer staat overigens niet negatief tegenover de uitbreiding van het verlof. D66 zou zelfs drie maanden verlof willen voor jonge ouders. Het CDA ook, maar die wil dat die maanden verdeeld worden tussen beide ouders. ChristenUnie zou graag tien dagen verlof willen voor jonge vaders. De VVD is tegen, die vindt dat er na de geboorte van een kind ook vakantie kan worden opgenomen.

Wil je niets meer missen van VIVA én deze zomer shinen met een toffe crossbody tas? Profiteer nu van onze speciale aanbieding: een halfjaar VIVA voor € 11 per maand en een GRATIS tas van Burkely t.w.v. € 69,95.

Bron NU.nl | Beeld Sanoma Beeldbank