Gezond eten mee naar school: verplichten of vrije keuze?

Elke donderdag behandelt VIVA een populair topic van het VIVA-forum. Deze week: verplicht gezond eten mee naar school.

Steeds meer scholen proberen gezond eten te stimuleren. Zo moeten kinderen verplicht fruit eten in de pauze en komen frisdrank en zoete vruchtensapjes de deur niet meer in. Op sommige scholen zijn traktaties voor verjaardagen zelfs helemaal afgeschaft. Wat vind jij, is het een stap in de goede richting of betutteling van de samenleving? De VIVA-forummers discussiëren erop los.

 • “Ik erger me kapot aan die hysterische gezondheidsfreaks!”
 • “Prima idee, vooral die traktaties. Eindelijk geen traktatiestress meer.”
 • “Helemaal afschaffen vind ik wat overdreven, maar gezonde traktaties promoten is wel een goed idee. Iets in de categorie fruit/rozijntjes zou prima zijn. Ook de hoeveelheden zijn soms wel erg groot voor kleine kinderen.”
 • “Ik erger mij er vreselijk aan. Wat een betutteling en overdreven gedoe. Mensen slaan door in bepalen wat wel en niet gezond is. Trouwens, wie bepaalt dat voor mijn kind? Ik vind alleen fruit en water overdag ongezond, dus.”
 • “Een traktatie hoort ongezond te zijn, je deelt op je eigen verjaardag toch ook geen worteltjes uit op kantoor? ”
 • “Ik haat die betutteling. Laat ouders zelf bepalen wat hun kind mag eten. Nu maak je snoepen alleen maar interessanter.”
 • “Mijn dochter kreeg commentaar op school omdat ze een croissantje met ham en kaas mee had. De volgende dag had ze een witte kadet met hagelslag en dat mocht wel. Als je dit soort dingen doorvoert, zorg dan ook dat er genoeg deskundigheid aanwezig is, want dit slaat natuurlijk helemaal nergens op. En als ik mijn kind wat lekkers mee wil geven voor na de lunch, is dat toch mijn zaak?”
 • “Ik kreeg als kind gewoon een boterham met pindakaas mee en mijn klasgenootjes aten ook een simpele boterham of een broodje. Toch was er maar één kind te dik. Tegenwoordig hebben we steeds meer gezeik én steeds meer overgewicht.”
 • “Als iemand vroeger een appel trakteerde dan voerde ik die onderweg naar huis altijd aan een paard in de wei. Godzijdank werd er niet vaak op fruit getrakteerd.”
 • “Ik vind dat je ouders mag verplichten om hun kind verantwoord eten mee te geven naar school. Dat is een stuk fruit, een boterham met beleg naar keuze (dat mag best chocoladepasta zijn) een volkoren biscuit en bijvoorbeeld cherrytomaatjes. Melk, Fristi of chocomelk bij de lunch en de rest van de dag water. En klaar. Geen gedoe met voorverpakt snoep en het overslaan van maaltijden omdat ouders het belang ervan niet inzien.”
 • “Een kind trakteert maar één keer per jaar en dat is voor hem/haar echt bijzonder. Zelfs al heb je dertig kinderen in de klas, dan krijgen ze hooguit eens in de week wat extra’s. Laat dat lekker een feestje zijn en blijven! Dat er een paar richtlijnen worden aangeboden vind ik prima, maar verplichten gaat mij echt veel te ver.”
 • “Zolang er geen diëtist in dienst is, hoeft school van mij niet te bepalen wat gezond is.”
 • “Ik vind het juist heel goed dat school ook meespeelt in het stimuleren van gezonde voeding. Vooral voor gezette kinderen die thuis op alle mogelijke tijden vragen om snoep/koek/chips en vrijwel nooit een nee te horen krijgen, is het belangrijk om overdag op school toch nog een gezond eetpatroon aan te leren. Wel zo eerlijk om dit voor alle kinderen te laten gelden. Niet dat Jantje elke dag fruit mee heeft en Pietje elke dag lekkere koekjes.”
 • “Zolang je in de basis gezond eet is er helemaal niks aan de hand als je af en toe iets ongezonds neemt. Door zo krampachtig met eten om te gaan werk je dieetgedrag in de hand.”
 • “Op de vorige school van mijn kind kregen alle kinderen met Pasen zo’n smerige goedkope nepchocoladehaas met 15 procent cacao, en met Sinterklaas en Kerstmis ook allemaal zoete herrie. En dan wél moeilijk doen bij koek of cake in de pauze. Geen benul van voeding maar wel zelf regels opleggen.”

Hoe denk jij erover? Laat het hieronder weten!

Beeld: iStock

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.