Verstandelijk beperkt en een kind: kan het of niet?

verstandelijk beperkt

Mogen verstandelijk beperkten kinderen krijgen of niet? Deze vraag roept vaak discussie op, maar vooralsnog is er geen wet die mensen kan dwingen kinderloos te blijven. Hoe denken de forummers hierover?

In VIVA lees je deze week het verhaal van Manuela (32). Zij groeide op bij haar verstandelijk beperkte moeder, die ze op haar zevende al voorbij ging qua intelligentie. Haar vader overleed toen ze tweeënhalf jaar was. Manuela’s ouders kenden elkaar van de sociale werkplaats waar ze allebei werkten. Haar vader was niet verstandelijk beperkt, maar had een beneden gemiddeld IQ. “Mijn ouders werden verliefd en speelden samen een grotemensenleven. In hun ogen hoorde daar een baby bij.”

  • Tvandattum: “Mensen met verstandelijke vermogens van een zevenjarige moeten gewoon geen kinderen krijgen. Of zou jij je zevenjarige ook een kind ‘gunnen’? Hier valt niet tegenop te begeleiden, en dat moet je als samenleving ook helemaal niet willen. Wat mij betreft worden deze mensen gedwongen gesteriliseerd. Scheelt een hele hoop ellende. Echt een hele hoop.”
  • Stellar: “Ik vind het goed dat er geen wet voor is. Het is ondoenlijk om te bepalen waar de grens ligt en wie/hoe/waar dat gecontroleerd gaat worden.”
  • Elfjetwaalfje: “Bij verstandelijk gehandicapten die niet in staat zijn zelfstandig voor zichzelf te zorgen, weet je vooraf dat zij niet geschikt zijn om kinderen op te voeden. In dat geval vind ik preventieve sterilisatie van mannen en vrouwen een goed idee. Kinderen zijn geen huisdieren of speelgoed.”
  • Amaqanda: “Moeten we dan ook alle kinderen van mishandelende ouders preventief steriliseren? Statistisch gezien is de kans namelijk vele malen groter dat deze mensen hun eigen kinderen ook zullen mishandelen.”
  • Pamelacourson: “Maar waar trek je dan de grens? Bij een bepaald IQ, of zo? En hoe zit het dan met andere mensen die geen kinderen kunnen opvoeden? Mensen met een psychische ziekte, criminelen, noem maar op? Ik zie niet in hoe zoiets ooit uitvoerbaar kan worden.”
  • Beeldig: “Ongeschiktheid voor ouderschap kun je vinden in alle lagen van de bevolking. Van links naar rechts, van onder naar boven.”
  • Viva1966: “Als je iets zou willen doen, dan zou je een ‘opvoeddiploma’ moeten instellen. En dan voor iedereen. Voor veel simpelere dingen moet je al diploma’s hebben, dus waarom niet als je kinderen wilt gaan opvoeden?”
  • Groenebroek: “Mijn buurtokkies hebben twee kinderen die inmiddels al twee keer door Jeugdzorg uit huis zijn geplaatst. Toch zijn ze beide keren weer teruggebracht. De buurvrouw is echt wel slim, hoogbegaafd zelfs , maar heeft o.a. Asperger en ADD. Dus waar trek je de grens? Denk dat het aan eenieder is om dergelijke grote beslissingen in familiekring te nemen. Daarbij:  waar blijft de integriteit van het lichaam? Wie gaat bepalen op welke leeftijd wie gesteriliseerd moet worden? Op welke gronden?”
  • Pientjexxxx: “Je zou al kunnen beginnen met het verplicht stellen van anticonceptie (de prikpil o.i.d.) voor ouders bij wie een kind uit huis is geplaatst.”

Het hele verhaal van Manuela lezen? VIVA 19 ligt nu in de winkel. Online bestellen kan hier of lees het artikel op Blendle.

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.