4x voedingshypes voor baby’s

voedingshypes

Menig moeder wordt er op internet weleens mee geconfronteerd: de hapjesmaffia. Terwijl de een zweert bij een veganistisch babydieet, pleit de ander voor een jaar lang alléén maar borstvoeding. We zetten een aantal babyfoodhypes voor je op een rijtje.

Tekst Mensje Melchior Illustraties Merel Ana

Zelluf doen

De methode van Gill Rapley (zijn boekBaby-Led Weaning’ is in de Verenigde Staten een hit) en de Nederlandse Kleintjesmethode van Stefan Kleintjes gaan er vanuit dat het beter is om baby’s zelf hun voedsel naar binnen te laten werken. Baby’s krijgen stukken aangeboden waar ze zelf iets vanaf kunnen kluiven. Er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat deze kinderen op latere leeftijd meer lusten. Wel toonden Britse onderzoekers aan dat baby’s die met de doe-het-zelfmethode leerden eten op de leeftijd van 6,5 jaar minder vaak overgewicht hebben.

Vega(n)baby’s

Vanaf een maand of negen kun je je baby dierlijke producten te eten geven, zoals mager vlees, vis of een eitje. Vegetarische ouders willen hun kinderen natuurlijk geen vlees geven, en veganisten kunnen nog een stapje verder gaan: hun kinderen krijgen helemaal geen dierlijke producten. Op zich geen probleem, mits er goede vervangers worden aangeboden. Sommige vega’s maken zelf kunstvoeding met ongepasteuriseerde, dus rauwe melk. In de Verenigde Staten waarschuwen de autoriteiten dat dit de nodige gezondheidsgevaren met zich meebrengt.

Uitstelmama’s

Sommige moeders zien borstvoeding als zó gezond en compleet dat ze de introductie van vaste voeding uitstellen tot hun kind negen of zelfs twaalf maanden oud is. Nu bevat moedermelk voor het eerste jaar inderdaad genoeg voedingsstoffen. Maar experts waarschuwen dat de leeftijd vanaf zes maanden juist een goede periode is om baby’s te laten wennen aan de smaak en textuur van vaste voeding.

Ik geen gluten, jij geen gluten

Of: ik alles rauw, jij alles rauw. Of: ik paleo, jij paleo. Sommige ouders sluiten bepaalde voeding uit omdat ze zelf ook zo eten, en ervan overtuigd zijn dat dat ook het gezondst is voor hun kinderen. Voedingsdeskundigen waarschuwen dat kinderen zonder allergie echt baat hebben bij een volkoren boterham met kaas. Of gekookte groente. Al was het maar omdat variatie in de voeding helpt om de darmflora te ontwikkelen.

Meer lezen over voedingshypes voor baby’s? Haal dan nu de nieuwste VIVA Mama! Online bestellen kan hier.