Voor je werk op je rug liggen

Ik lig op mijn luie reet in het paradijs op aarde. De Seychellen. En de grap is: ik ben aan het werk.

Iedereen moét mee
Denk palmbomen, hagelwitte stranden, groenblauwe zee… Ik knijp mezelf herhaaldelijk. Een 12-daagse persreis is ook voor freelance journalisten echt geen alledaagse bezigheid. Wat mij betreft is dit wel het summum. Wat nog leuker is: mijn hele gezin moést mee. Omdat ik voor Viva Mama een verhaal schrijf over een gezinsreis zou het een beetje raar zijn als ik alleen zou gaan.

Samengesteld gezin
Toen dit een paar maanden geleden speelde, vertelde ik dolblij aan P. over ons aanstaande reisje. “Juni?” zei hij bedenkelijk, “dan moet ik elk weekend optreden.” Tja, je bent muzikant of niet. Nu zijn er natuurlijk genoeg alleenstaande ouders die samen met een vriend(in) of familielid een gezinsreis boeken. Dus besloot ik mijn zus Maaike als vervanger van P. aan te stellen. Ook zij heeft zo’n man die door zijn werk niet altijd weg kan in de zomer.

Geit of schildpad?
Onze twee oudste kinderen, Jasper (4) en Elke (4) zijn mee op reis. Ze lopen samen op hun slippertjes rond te snateren en stellen dubbel zoveel waarom?-vragen als thuis. Er valt ook zoveel te ontdekken. Vliegtuigen met vliegtuigmachinisten, overal vogels, tropische bomen en bloemen, een vreemde taal waardoor Elke steeds zegt: “Mama, hij moet wat harder praten, ik kan het niet verstaan.” Toch passen ze zich snel aan. Zeggen ze “fenk joe” en staan net zo makkelijk een schildpad te voeren als de geitjes in het park naast ons huis.

Poepsjiek
Voor vertrek dacht ik dat de Seychellen de ultieme luxebestemming was, waar topvoetballers en rocksterren hun pasgesloten huwelijken bezegelden. Geen haalbare kaart voor gewone stervelingen zoals ik. Maar dat blijkt mee te vallen. Naast sjieke resorts, waar je een half maandsalaris op een overnachting kunt stukslaan, stikt het van de betaalbare alternatieven. Guesthouses pal aan zee, restaurantjes waar je verse vis en de lekkerste curry’s kunt eten en prima openbaar vervoer.

Te gek
Zulke eilanden als de Seychellen? Ik heb nog nooit zoiets moois gezien. Komende 10 dagen gaan we paradijselijk eilandhoppen. Echt, zo’n persreis, ik kan daar best wel aan wennen.