Voorlezen: doe jij het?

voorlezen

Elke zondag zetten we een populair topic – voor en door moeders – van het VIVA-forum in de schijnwerpers. Deze week: Voorlezen: wie doet het nog?. Ook meepraten? Deel je mening in het topic of ga naar de pijlers Kinderen of Zwanger.

Jij, je kinderen, de bedrand en een goed boek: dé combinatie voor een uurtje quality time samen. En ze vallen er nog sneller door in slaap ook! Deze VIVA-forummers zijn trouwe voorlezers, en delen graag hun tips.

Tekst: Elfi Voorhuis | Beeld: iStock

  • “Voorlezen helpt mijn kinderen echt in slaap vallen. En ze gaan makkelijker naar bed, omdat ze zich verheugen op het voorlezen, waarna ze in no-time weg zijn. En daarna heb ik lekker tijd voor mezelf!”
  • “Elke avond lees ik voor, vanaf dat mijn zoon heel klein is. Nu hij steeds meer woordjes zelf kan lezen, probeer ik hem ook mee te laten lezen, daar leert hij veel van. Tip: verschillende stemmetjes maken het voor kinderen makkelijk om de karakters uit elkaar te houden.”
  • “Om het spannend te houden, stel ik altijd vragen over het verhaal en laat ik mijn kinderen meehelpen met lezen, zo houden ze hun aandacht er goed bij.”
  • “Hier wordt niet geslapen voordat er is voorgelezen. Ik hou het lekker rustig: geen showtje, maar gewoon voorlezen. Daar kan mijn zoontje lekker van slapen, van te veel poespas wordt hij juist hyper.”
  •  “We lezen nu de ‘GVR’ van Roald Dahl. Brings back memories. Fropskottel, snoskommers…”
  •  “Bij ons thuis lezen we apart voor: mijn man leest altijd met de oudste en ik met de jongste. Zo blijft het voor beiden spannend.”
  • “Mijn zoon vindt het heerlijk om naar verhalen te luisteren en wordt er rustig van. Ik maak er een echte show van en geef ieder karakter een eigen stem. Vooral bij spannende verhalen hangt hij aan mijn lippen. En ik vind het erg leuk om te doen! Soms denk ik dat ik het leuker vind dan mijn kinderen.”
  • Ik lees zelfs mijn zoontje van bijna zes maanden al een tijdje voor. Niet per se voor het slapen gaan, maar als hij wat onrustig is. Prentenboeken met plaatjes zijn favoriet. Ik gebruik altijd verschillende stemmetjes, zo hou ik het ook leuk voor mezelf.”
  • “Ik lees mijn vriend voor, mag dat ook?”

Wat is jou beste voorleestip? Laat het hieronder weten.

Op zoek naar een leuk voorleesboek? Bij aankoop van een boek van Bamboo Bill (vanaf € 4,95) krijg je nu een gratis kinderkaartje voor Ouwehands Dierenpark cadeau! Bestel via viva.nl/bamboobill/

Lees ook de andere VIVA Mama Forumdagen:
De peuterpuberteit: zo deal je ermee
Bevallingstaboes: dát hadden ze niet verteld
Goed bevallen: aanraders voor in de ziekenhuistas
Babytips die je zelf had willen krijgen
Na de bevalling, ga ik…
De grappigste opmerkingen over fles- en borstvoeding.
De bizarste kraamcadeaus
Wat hebben de zwangerschapshormonen jou laten doen?
Bevallingsbloopers
Hilarische kinderuitspraken
Lompe opmerkingen in de kraamtijd
Wat vind jij de meest bizarre kindernamen?
Voor welke gebeurtenis schaam jij je diep als moeder?