Vraag het de mediator: ‘Mijn 13-jarige puber is doodsbang van al die verhalen over corona’

kind bang corona

Kelsey vindt dat haar zoon op school onnodig bang wordt gemaakt voor corona. Die mondkapjesplicht is buitenproportioneel en door alle maatregelen raakt haar zoon compleet van slag. Ze wil verhaal halen bij Quincy’s leraar, maar die geeft niet thuis.

 Lees ook:
Vraag het de mediator: ‘Ik heb symptomen maar moet toch doorwerken’

Kelsey: ‘Gister kwam Quincy helemaal van slag thuis. De keukendeur vloog open, hij stormde naar binnen, smeet zijn schooltas in de hoek, denderde de trap op en sloeg met een harde klap de deur van zijn kamer achter zich dicht. Toen ik ging vragen wat er aan de hand was, lag hij nota bene huilend op bed. Een puber van 13! Bleek dat zijn leraar ’s ochtends tegen hem tekeer was gegaan omdat hij geen mondkapje bij zich had. Hij had gezegd dat het Quincy’s schuld was als zijn grootmoeder straks dood zou gaan aan corona, dat hij hartstikke asociaal bezig was en dat hij maar in een apart lokaal moest gaan zitten. Quincy heeft de hele ochtend in z’n eentje gezeten! Belachelijk toch. In de pauze heb ik hem een mondkapje gebracht. Toen zag ik overal die dreigende briefjes over de mondkapjesplicht en posters met tabellen over het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames en zelfs het aantal doden per dag. Daar ga je die jonge kinderen toch niet mee lastig vallen. Ze weten heus wel dat er een virus rondwaart en dat ze afstand moeten houden en regelmatig hun handen moeten wassen. Ze weten heus wel dat er mensen aan doodgaan, maar hé, in het verkeer sterven ook elke dag mensen hoor, en wat denk je van de griep? Ik vind het allemaal erg overdreven, die ‘coronamaatregelen’. Ik heb die leerkracht opgezocht, Jaap heet-ie, om eens een hartig woordje met hem te spreken. Maar hij was niet voor rede vatbaar.’

Jaap: ‘Als ik alle ouders die zich met ons coronabeleid willen bemoeien te woord moet staan, kom ik aan lesgeven niet toe. Iedereen heeft er wel een mening over. De een vindt dat we alle leerlingen zonder mondkapje naar huis moeten sturen of zelfs dat we alle leerlingen elke dag moeten testen, de ander, zoals de moeder van Quincy, vindt ons veel te streng. Persoonlijk kan ik een heel eind met haar meegaan. Die mondkapjesplicht op school is heel ingrijpend. Ik hoor verhalen over leerlingen die nachtmerries hebben over corona of die continu hun handen wassen of die niet anderhalve, maar wel drie meter afstand houden. Ik probeer ze duidelijke informatie te geven zodat ze goed begrijpen wat er aan de hand is, wat de werkelijke risico’s zijn. Maar als een kind al gevoelig is voor onveiligheid, dan is het heel lastig om het in deze situatie gerust te stellen. Bovendien, ik ben met handen en voeten gebonden aan de directie. Als ik te kritisch ben, verlies ik misschien mijn baan. En dat kan ik me met een jong gezin echt niet veroorloven. Sommige collega’s vallen trouwens in de risicogroep: eentje met astma, een paar met overgewicht, een paar op leeftijd. Die zijn heel fanatiek, als je ook maar een fractie van een vraagteken zet bij het nut van de maatregelen word je al uitgescholden voor virusgekkie. Dus ik sta met mijn rug tegen de muur. Als Quincy’s moeder iets aan die mondkapjesplicht wil veranderen, moet ze bij de directie zijn.’ 

De mediator: Als deze coronatijd voor iemand ingewikkeld is, dan is het wel voor jongeren.

Als puber zijnde heb je al te maken met veel onzekerheden en nu komt dat coronavirus er ook nog bij.

Voor  docenten is les geven in coronatijd een hele uitdaging. Al die jongeren steeds opnieuw  moeten aanspreken en politieagent moeten spelen, gaat allemaal ten koste van het onderwijs. Dit terwijl er van docenten wordt verwacht dat zij gewoon op dezelfde manier doorgaan met lesgeven.

Ik kan me wel voorstellen dat wanneer een leerling de zoveelste is, het geduld een beetje opraakt. Jaap, probeer je te realiseren dat jongeren in deze tijd ook heel onzeker en bezorgd kunnen zijn. 

Ik denk inderdaad dat het verstandig is om het voorval met Quincy voor te leggen bij de directie. De directie is er om dit soort zaken te behandelen. Als docenten dit allemaal moeten gaan oplossen, komen zij niet meer aan lesgeven toe.  Jaap, probeer wel te letten op hoe je overkomt op de leerlingen.  

Uitspraken als ‘het is jouw schuld als mijn grootmoeder doodgaat aan corona’ zijn niet handig om uit te spreken naar een puberjongen van 13. Een keertje een mondkapje vergeten kan gebeuren, dat zal Quincy heus niet bewust gedaan hebben. Een puberbrein is nou eenmaal een beetje verstrooid.

Het is wel begrijpelijk dat alle ongevraagde meningen van ouders tot irritatie kunnen leiden.

Kelsey, het is logisch dat jij niet wilt dat er zo met jouw zoon wordt omgegaan. Ik zou deze situatie daarom ook voorleggen bij de directie, zodat zij kunnen kijken welke vervolgstappen genomen worden om dit situaties in de toekomst te voorkomen.

Over de mediator

Yvonne Blijie (53) is conflictdeskundige bij het IMK. Haar praktische en heldere inzichten hebben al veel (ondernemende) vrouwen vooruit geholpen. Wekelijks gaat zij op VIVA.nl in op een voorgelegde situatie en geeft zij een tip hoe met de situatie kan worden omgegaan. Heb je zelf een vraag of situatie die je wil voorleggen aan Yvonne? Mail deze dan naar y.blijie@imk.nl. Wil je eerst zelf meer inzicht krijgen in je situatie? Vul dan kosteloos de scheidingswijzer in of wanneer je met een zakelijk conflict te maken hebt, de conflictwijzer.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief