Waarom het fijn is om als moeder ook een keer zónder je gezin op vakantie te gaan

De zomervakantie lonkt en jullie hebben – als je thuis een kleine hebt rondlopen – vast een gezinsvakantie op de planning staan. Hartstikke gezellig natuurlijk, maar volledige ontspanning zit er voor mamalief helaas niet altijd in. Je kan en mag als moeder ook best een keer zónder je loved ones op vakantie.

Al in de voorbereiding heeft iedereen jou nodig (zelfs je partner die z’n zwembroek weer ‘es kwijt is). In de auto ben jij meestal degene die voor het entertainment en de snacks moet zorgen. En aangekomen op plaats van vakantiebestemming snapt jouw kleuter niet dat óók jouw vakantie is begonnen, als je net één bladzijde van je boek hebt omgeslagen, en je mini vraagt of je met hem wil zwemmen. Dus: denk je erover na om alleen (of met een vriendin) het vliegtuig te pakken, maar voel je je al schuldig bij het idee? Nergens voor nodig. Als moeder verdien je óók een heerlijke break zonder je gezin.

Mama staat altijd áán

Niets fijner dan met de mensen waarvan je het meest houdt (lees: partner, liefdesbaby 1 en liefdesbaby 2 en wie weet zelfs liefdesbaby 3) de zon opzoeken. In eigen land, over de landgrenzen: dat maakt niet uit. Als jullie maar samen zijn, niet? Hoewel het héél gezellig is om met je kids op vakantie te gaan, kun je niet helemaal tot rust komen. Je zet de veiligheid én het plezier van je kinderen boven alles. Ook op je vakantieadres. Hierdoor neem je continu een verantwoordelijke rol op je. De oermoeder-rol! En daardoor vergeet je jezelf.

Voordat je het weet is het weekje op de camping in Zuid-Frankrijk voorbij of zitten de twee weken op Curaçao erop. Je hebt genoten, zonder twijfel (!). Maar je hebt niet bijgeslapen. En misschien ook niet echt iets voor jezelf gedaan. Zoals een yogales bij zonsondergang op het strand van Jan Thiel (een strand op Curaçao). Toch jammer. Daarom: dit zijn de redenen waarom elke moeder een keer zonder haar kindjes op vakantie zou moeten.

1. Écht uitrusten en opladen

Een weekend of week zonder koters op vakantieavontuur staat in het teken van uitrusten en opladen. Er zijn geen strakke tijdschema’s waar jij je aan hoeft te houden. Wil je uitslapen? Dan kan dit gewoon! Als je alleen weggaat of met een vriendin heb jij de ‘vakantietouwtjes’ in handen. En dat is heerlijk, mark our words.

2. It’s all about you!

Je kunt eten wat je wil, waar je wil. En wanneer je wil. Je hoeft immers niet voor 21.00 uur terug te zijn, vanwege de bedtijd van de kinderen. Je kunt letterlijk en figuurlijk gaan en staan waar je wil.  Er zijn tientallen wensen en behoeften die jij als moeder moet vervullen. Alleen die van jou! En dat alleen al geeft het ultieme vakantiegevoel, eens of eens?

3. Relativeren

Zit je ergens mee, sta je voor een moeilijke beslissing (zoals: naar wat voor school, soort onderwijs sturen we onze bijna 4-jarige), denk je al een tijdje na over een nieuwe werkuitdaging of zijn er misschien juist hele vrolijke gedachtes die je nog niet hebt kunnen ‘vieren’? Dit is hét moment om jouw hoofd leeg te maken, alles op een rijtje te zetten.

4. Missen en gemist worden

Natuurlijk houd je onwijs veel van je kinderen, maar eerlijk is eerlijk soms maken je (b)engeltjes het wel heel bont. Denk aan de welbekende supermarktscène van je peuter, waarvan jij dacht dat jouw kleinste allesje je dat nooit aan zou doen. Of aan je kunstzinnige kleuter die de bank had gepimpt met vingerverf.

Enfin, nu je eventjes weg bent heb je tijd om ze te missen. En zij jou ook! Op het moment dat je weer thuis bent zullen jullie elkaar meer waarderen dan ooit. En dat is stiekem misschien wel de allerbelangrijkste reden om alleen op vakantie te gaan! Ook omdat je weet wie er thuis op je zitten te wachten.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties?
Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Bron: Famme.nl | Beeld: iStock
Gina is 30 lentes jong, freelance creatieveling en vraagt altijd ‘waarom’? Ze pent en produceert voor print en online, thuis, op kantoor, in de studio of vanuit een zonnig oord (Bali baby) mét dochter Mex (2) aan haar arm of om haar nek. Schrijfspecialisaties? Het wel en wee van #momlife, relatieperikelen (vriendschappen vallen daar ook onder, immers ook een relatie), hippe hotspots en dirty talk, s-e-x.