Wanneer laat je kinderen voor het eerst alleen thuis?

kinderen alleen thuis

Elke donderdag geven we je een kijkje in een populair topic op het VIVA-forum. Deze week: oma laat kleuters alleen thuis.

Forummer hannasofie laat haar kinderen (4 en 5,5 jaar) logeren bij haar moeder. Als ze opbelt om te vragen hoe het gaat, vertelt oma dat ze de kinderen even alleen heeft gelaten terwijl ze naar de supermarkt is, zestig meter verderop. Hannasofie vindt het onverantwoord; de kleuters zijn hier nog veel te jong voor. Is ze overbezorgd?

  • pejeka: “Ik was van dezelfde leeftijd toen mijn moeder ook weleens even een korte boodschap ging doen. Meestal merkte ik het niet eens, ik was veel te verdiept in mijn spel. Ik liep op die leeftijd ook gewoon alleen naar school, twintig minuten verderop. Mijn moeder had de route een paar keer met me meegelopen. Ik wist waar ik extra uit moest kijken. Het ging prima.”
  • Knuffelheks: “Ik vind het veel te jong. Kinderen mochten bij mij alleen thuis blijven toen ik het gevoel en het vertrouwen had dat ze zouden kunnen handelen in onverwachte situaties en zelf geen rare dingen zouden uithalen. Dat was bij mijn jongste rond de 8 jaar, bij mijn oudste veel later. En dan maakte samen (ze hadden snel ruzie) of alleen ook nog verschil.”
  • attribuutje: “Jij wil het niet, punt. Ik vind het ook te jong.”
  • florita: “Mijn oudste van 5,5 blijft heel af en toe even alleen thuis. De eerste keer was toen ze eind 4 was. Haar zusje van 3 neem ik altijd mee, ook al protesteert ze hier hard tegen.”
  • Het-groepje: “Heb je mijn moeder? Die heeft ook altijd van die dolle plannen.”
  • Appels: “Ik liet ze op die leeftijd ook weleens tien minuten alleen om een pak melk bij de supermarkt op de hoek te halen. Dus ik zou ook zomaar zo’n oma kunnen worden. Wel vind ik dat je naar het soort kind moet kijken. Die van mij zijn altijd twee heel brave en verantwoordelijke typetjes geweest. Maar het type kind dat meteen rare of gevaarlijke dingen gaat uithalen, laat je natuurlijk pas veel later alleen.”
  • 2koffie: “Een rustig kind van 5,5 zou ik even alleen kunnen laten (heb ik volgens mij ook wel eens gedaan), maar NIET samen met eentje van 4.”
  • Niceday76: “Ik zou zestig meter geen ramp vinden. Ik liep vroeger al zelf naar school toen ik 5 was. Tegenwoordig zijn ze allemaal hoogbegaafd, maar veters strikken of je even alleen redden lukt niet. Jammer dat onze kinderen opgevoed worden in een tijd waar overal gevaar wordt gezien.”
  • Chevron: “En dan wordt oma aangereden, raakt ze bewusteloos, en weet niemand dat de twee kinderen thuis zijn. Ik vind het echt belachelijk dat ze dat doet zonder jouw toestemming.”

Beeld iStock