Wauw: baby’s kunnen al gezichten zien in de baarmoeder

zien in baarmoeder

Dat baby’s een voorkeur hebben voor gezichten, wisten we al. Niet voor niets dat zij hun hoofdje in jouw bijzijn vaak jouw kant op draaien. Maar het lijkt er nu op dat baby’s onze gezichten zelfs al vóór de geboorte kunnen zien. Huh?

De vermoedens gingen al langer, maar nu is er voor het eerst wetenschappelijk bewijs voor gevonden: baby’s ontwikkelen hun voorkeur voor gezichten al in de baarmoeder. Dat blijkt uit onderzoek van Vincent Reid van de Lancester University.

Lichtgevende gezichten

Aan het onderzoek van Reid deden 39 zwangere vrouwen mee. Tijdens een 4D-echo schenen de onderzoekers drie lichtjes in de vorm van een driehoek op de zwangere buik; soms met de punt naar beneden (in de vorm van een gezicht), soms met de punt naar boven. Toen met de driehoeken werd bewogen, bleek dat de foetussen een duidelijke voorkeur hadden voor de ‘gezichten’; bij deze driehoeken draaiden zij vaker hun hoofdje mee om het te volgen.

Kijkje in de baarmoeder

Dit onderzoek bevestigt ook dat baby’s in de baarmoeder genoeg licht hebben om te kunnen ‘zien’ in de baarmoeder. Reid raadt zwangere vrouwen echter af om met fel licht op de buik te schijnen.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale lente-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Bron Kijk | Beeld Sanoma Beeldbank

 

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.