Xander de Buisonjé: ‘Ik moet eerlijk bekennen dat ik de babyfase niet de leukste fase vind’

Echt íedereen mocht het weten: de dochter van Xander en Sophie de Buisonjé kwam ter wereld via een Amerikaanse draagmoeder. Inmiddels is Céla-Lynn tweeënhalve maand oud en is Xander misschien wel de meest trotse vader die er rondloopt.

Tekst Katy Boer | Foto’s Maaike van Haaster

Gefeliciteerd! Je bent voor de derde keer vader geworden. Is het nu anders?

“Ik ben nu 43 en ik merk dat ik de nachten wat zwaarder vind dan vroeger. Maar ik maak alles nu wel veel bewuster mee. Dat wil ik ook, want het is toch de laatste keer: ik zie niet gebeuren dat we dit traject nog een keer ingaan. Het gaat nu niet meer allemaal in een roes voorbij, hoewel 
ik nog steeds hartstikke druk ben. Vroeger zat ik bijvoorbeeld echt op een golf als ik thuiskwam na een optreden, nu raak ik dat in de auto wel kwijt. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de babyfase niet de leukste fase vind. Natuurlijk geniet ik ervan en er zijn prachtige momenten – als ze lacht, kan ik daar de hele dag op teren – maar ik kijk ernaar uit dat ze met papa wil knuffelen, gaat brabbelen en met zo’n dikke luier gaat lopen.”

Waarom zijn jullie zo open geweest over het draagmoederschap?

“Als trotse ouders wil je sowieso van de daken schreeuwen dat je weer een kind krijgt, op welke manier dan ook. Maar de belangrijkste reden om het te delen, is dat we gaandeweg voelden dat het een gigantisch moeilijk proces was, omdat er nogal een taboe heerst op het draagmoederschap in Europa. Het is een ingewikkeld proces met behoorlijk veel stappen. Daarbij zitten er veel 
juridische haken en ogen aan. Gelukkig is Sophie intelligent en heeft zij het proces goed bewaakt. En juist vanwege het taboe dat er rond dit onderwerp heerst, heeft Sophie besloten zich in te zetten om te proberen om iets van dit taboe te doorbreken. Binnenkort zal ze onze route omtrent draagmoederschap beschrijven op haar website, aangezien we veel vragen krijgen over de weg die wij bewandeld hebben. Maar dit is alleen ‘onze’ route en er zullen ongetwijfeld meerdere wegen naar Rome leiden. De maatschappelijke situatie rondom het draagmoederschap was wel de reden dat Sophie is gaan vloggen en bloggen voor LINDA. en dat wij het proces hebben gedeeld. Als dat er niet aan had gehangen, waren we er denk ik niet zo open over. Maar nu zagen we het zo: als niemand er open over is en iedereen er stil over blijft, wordt het nooit makkelijker.”

Hoe hebben jullie deze bijzondere zwangerschap ervaren?

“Het was een heel proces, al die stappen die je moet doorlopen. Ik zal jullie niet vermoeien met allerlei details, maar we voelen ons bevoorrecht dat het gelukt is. Het is een groot wonder en we hebben er lang over gedaan voordat we durfden te geloven dat we er een dochter bij zouden krijgen.”

Hebben jullie tijdens dat proces nooit gedacht: we hebben een heel mooi gezin, we laten het hierbij?

“Natuurlijk hebben we dat weleens gedacht, maar je kunt in het leven blíjven relativeren. Soms word ik daar een beetje moe van. Natuurlijk zijn we bevoorrecht met ons gezin met twee gezonde jongens. Natuurlijk kun je denken: er zijn ouders die geen kinderen hebben en bij wie het niet lukt, en uiteindelijk hadden we ons er heus wel bij kunnen neerleggen. Maar dat wil niet zeggen dat je zelf geen wens hebt. We wilden het gewoon heel graag. Tijdens het proces hebben we vaak gezegd: ‘Na deze keer niet meer’, maar als we hoorden dat het weer niet was gelukt, kwam er een oerkracht naar boven en waagden we toch weer een poging.”

Fam. Buisonjé
Xander de Buisonjé (43) is zanger, presentator en producer. Hij is getrouwd met Sophie. Samen kregen ze zoon Dex (7) en op 28 februari 2017 kwam via een draagmoeder dochter Céla Lynn ter wereld. Met zijn ex Wendy van Dijk kreeg Xander zoon Sem (14).|


Het hele interview met Xander lees je in VIVA Mama 3. Het nummer ligt van dinsdag 18 april tot maandag 29 mei in de winkel of kan je hieronder online bestellen. Het artikel is ook te lezen op Blendle.

»Bestel VIVA online | Klik hier «