Zo heb je invloed op de toekomst van je kids

Ben je moeder? Dan is een van je grootste wensen waarschijnlijk dat je mini me een prachtige toekomst tegemoet gaat, in een mooie wereld. Maar wist je dat je daar zelf ook een steentje aan kan bijdragen? Bijvoorbeeld door duurzamer te leven. VIVA geeft tips.

Zet apparaten écht uit
Voorkom sluipverbruik door apparaten écht uit te zetten en niet in de stand-by stand te laten staan. Een stekkerblok met aan/uit-schakelaar is daarvoor heel erg handig. Ook fijn: je bespaart hiermee zo 60 euro.

Wees zuiniger met papier
Vraag je af of het echt nodig is als je iets uitprint. Ook kun je een nee/nee sticker op je brievenbus plakken als je de folders die daarin belanden toch meteen in de prullenbak gooit.

Gebruik huis-, tuin- en keukenmiddeltjes
Voor veel huishoudelijke klusjes heb je helemaal geen speciale reinigers nodig, je komt namelijk al een heel eind met soda en schoonmaakazijn. Dat is stukken beter voor het milieu! Tip: maak je ramen schoon met twee halve uien en heet water en zeem deze daarna met vochtige kranten. Geen afdruk van kinderhandjes meer te zien!

Bespaar op gas
Er zijn veel manieren om fors op je gasrekening te besparen. Goed voor je portemonnee en de toekomst van je kind dus. Trek warme sloffen aan, zet de verwarming eens iets lager en doe de gordijnen ’s avonds dicht. Scheelt weer!

Eet vaker biologisch
Biologische producten zijn niet alleen beter voor het milieu, ze zijn ook nog eens een stuk lekkerder omdat ze zo min mogelijk hulpstoffen (kleur-, geur- en smaakstoffen).

Gebruik groene stroom

Ook Barbara van Erp, oprichter van www.Me-to-We.nl (het succesvolle nieuwe online magazine voor ouders van jonge kinderen, red.) maakt zich soms zorgen over de toekomst van haar twee zoons. “Het rare weer van tegenwoordig verontrust mij. Je hoort veel over klimaatveranderingen op termijn, maar volgens mij is dat allang bezig.” Barbera ging samen met haar kids naar het Offshore Windpark Egmond aan Zee (OWEZ). De 36 windmolens die hier staan hebben elk een vermogen van 3 megawatt en zijn samen goed voor de groene stroom van ruim 100.000 huishoudens. Lees hier over haar belevenis.

Beeld: iStock