Zó vier je stressvrij de eerste verjaardag van je kind

De eerste verjaardag van je kind, nu al? Je ziet jezelf nog zitten in het kraambed, starend naar het allermooiste van de hele wereld: je baby. En nu wordt jouw zonnestraal bijna één jaar. Stop. De. Tijd.

Nou ja, ook weer niet, want hoe meer – in het geval van de schrijver – ze kan, wil en doet, hoe leuker het wordt. Terug naar die eerste verjaardag, want je snapt: die moét gevierd worden. Zonder als moeder onder de rode stressvlekken zit, als het effe kan.

Waar moet je op letten en rekening mee houden? Tip van de sluier: maak het jezelf zo makkelijk mogelijk!

De uitnodiging

Verstuur ‘m zo snel mogelijk, zodra de datum is geprikt en de locatie vaststaat (mocht jullie familie en- vriendenkring zo groot zijn, dat thuis vieren geen optie is). Des te eerder weet jij hoeveel genodigden er komen. En wie die genodigden zijn. Handig als je op de dag zelf wat helpende handjes kunt gebruiken, kun je ze alvast vragen.

Het tijdstip

Van hoe laat tot hoe laat vier je een babyverjaardag mét avondeten, dus hoe lang duurt een babyverjaardag? Wild guess, van 14.00 tot 18.00 uur? Het fijne aan dit tijdsbestek is dat je baby nog kan slapen voor de feestdrukte. En jij hebt nog de hele ochtend om je ‘druk’ te maken. Ook chill: je hebt de rest van de avond om te herstellen, want na dit feest lig jij op apegapen. En je kindje al helemaal!

De locatie

Laat het budget het toe, huur dan een locatie. Geen berg afwas, geen troep en geen vazen die het lootje leggen omdat je neefjes en nichtjes de tent verbouwen. Wat voor locatie? In de (na)zomermaanden is een kinderboerderij of speeltuin een optie. Is je baby in het najaar of de winter geboren dan kun je uitwijken naar een zaal, koffietentje of – als je dan toch gaat spenden – een hotellobby.

De taart

Plannen om een eigen vegan verjaardagstaart te maken? Leuk idee. Wedden dat het er niet van komt? Helemaal. Niet. Erg. Als de taart maar vrolijk, kleurrijk en groots is. De plaatselijke bakker heeft dat soort in de vitrine staan. Life of Pie maakt ze. En wie weet besluit de peettante van je baby als verrassing (hint, hint) zo’n taart te bakken. Hoe meer taarten, hoe beter.

Cadeaus

Natuurlijk: een gegeven paard mogen we niet in de bek kijken. Maar je kan de cadeauboel wel een beetje sturen. Geef daarom op een subtiele manier in de uitnodiging aan wat wensen zijn. In een P.S. of zo, vooral niet te schreeuwerig. Dat kan irritatie opwekken.

Het eten

In mijn geval: wij vieren de eerste verjaardag van mijn dochter Mex met heel veel eten. Een heuse rijsttafel, gemaakt door de liefste oma’s en tantes. Daarnaast moeten de feestvierders het doen met ‘kant-en-klare hapjes’: olijven en allerhande heerlijks op spiesjes. Maar ook chips, kaasstengels en borrelnootje staan op tafel. Als het er maar is, eten. Het liefst veel!

Bron: Hero.nl | Beeld: iStock

»BESTEL VIVA ONLINE | KLIK HIER«
viva zomerdeal

Gina is 30 lentes jong, freelance creatieveling en vraagt altijd ‘waarom’? Ze pent en produceert voor print en online, thuis, op kantoor, in de studio of vanuit een zonnig oord (Bali baby) mét dochter Mex (2) aan haar arm of om haar nek. Schrijfspecialisaties? Het wel en wee van #momlife, relatieperikelen (vriendschappen vallen daar ook onder, immers ook een relatie), hippe hotspots en dirty talk, s-e-x.