Zwanger zonder dat je het wist, hoe dan?

zwanger zonder dat je het wist

“Vrouw wist niets van zwangerschap, bevalt van zoon”. “Ineens twee baby’s, zonder dat je wist dat je zwanger was”. Jaarlijks verschijnen er meerdere van dit soort berichten in de media, en telkens valt mijn mond er weer van open. Letterlijk. Want hoe kun je in vredesnaam niet door hebben dat er een kindje in je buik groeit?

Je menstruatie blijft uit, je buik groeit, je hebt last van ochtendmisselijkheid, je hebt gevoelige borsten: er zijn talloze kenmerken waardoor je weet dat er een bun in the oven zit. Toch?

Ontkenning

Gynaecoloog J.B. Derks kent de verhalen en heeft het weleens meegemaakt. “Een jonge vrouw die met buikklachten bij de EHBO belandde, en het ziekenhuis verliet met een baby: het gebeurt in het ziekenhuis ongeveer 1 keer per jaar,” vertelt Derks. De vrouw in kwestie had altijd al een onregelmatige cyclus en was op dieet gegaan omdat ze dacht dat ze wat dikker was geworden. “Vaak komt het niet in de vrouwen op dat ze zwanger kunnen zijn en blijven ze daardoor in ontkenning.”

Dat beaamt verloskundige Cindy de Groot. “Als jij er absoluut niet vanuit gaat dat je zwanger zou kunnen zijn, kun je zwangerschapskwaaltjes afdoen als een griepje en je groeiende buik en borsten noem je het gevolg van te veel gezellige etentjes en te veel gesnaai. Dan zal je ook niet zo snel naar de drogist gaan om een zwangerschapstest te halen,” zegt De Groot.

Adviezen

Er zijn genoeg dingen waar je rekening mee moet houden zodra je een baby’tje verwacht. Hoe zit het met deze adviezen? In hoeverre merk je het aan je kindje als je negen maanden gewoon wijntjes hebt gedronken, rauwe vis hebt gegeten en misschien ook weleens een sigaret hebt opgestoken? “De adviezen dat je sommige dingen beter kunt laten staan en bepaalde activiteiten niet mag uitvoeren, zijn er niet voor niets. Dus dat is echt heel slecht voor je kindje,” waarschuwt De Groot. “Het verschilt natuurlijk per situatie in hoeverre er schade aan het kind is, sommige achterstanden komen pas op latere leeftijd naar voren. Je kunt je dan afvragen: zou het kind sowieso al een achterstand hebben, of komt het door de alcohol die ik heb gedronken tijdens mijn zwangerschap?”

Het voedingspatroon van Nederlanders is over het algemeen gezond genoeg om een kindje te laten groeien in de buik, vooral het roken kan volgens Derks schade opleveren. “Wanneer je rookt tijdens je zwangerschap, is de kans op een te laag geboortegewicht groot.”

Klaar voor?

Bij een ‘normale’ zwangerschap heb je als stel negen maanden de tijd om eraan te wennen dat je ouders wordt. Als je van de één op de andere dag moeder bent, is de kans klein dat je hier op voorbereid bent. “Emotioneel gezien is het natuurlijk ontzettend heftig om plotseling moeder te worden. Maar het verschilt erg per situatie hoe vrouwen – en mannen trouwens ook – daarmee omgaan. Voor de één is het makkelijk omschakelen dan de ander,” vertelt De Groot. Volgens gynaecoloog Derks schrikken de vrouwen er altijd enorm van. “Ze zijn natuurlijk overvallen door een geboorte. Maar het is het belangrijkste of een kind gewenst is, en dat is gelukkig meestal wel zo. Daarnaast worden de kersverse moeders vaak bijgestaan door familie en vrienden en komt het kindje meestal goed terecht.”