Zwangere vrouwen kampen steeds vaker met depressie

zwanger

Dat een zwangerschap niet één grote roze wolk is en gepaard gaat met de nodige kwaaltjes, is natuurlijk al lang bekend. Maar dat steeds meer zwangere vrouwen overvallen worden door een depressie, da’s nieuwe informatie.

Kwart van de aanstaande moeders

Een nieuw onderzoek van JAMA Open Network, een internationaal medisch onderzoeksbureau, toont aan dat Millennial vrouwen (geboren tussen 1980 en 2000) tijdens hun zwangerschap opmerkelijk vaker dan vorige generaties te maken krijgen met een depressie. Maar liefst 25 procent van de zwangere vrouwen hebben volgens de studie mentale problemen. Een eerder onderzoek gehouden onder zwangeren in de jaren negentig onthulde dat 17 procent van de zwangeren tekenen van een depressie vertoonde.

Verwachtingen en ambities

Een van de grootste redenen voor de stijging zou zijn dat vrouwen tegenwoordig vaker en meer werken. ‘Jonge vrouwen vandaag hebben beduidend meer stress,’ aldus dr. Rebecca Pearson, een psychiatrisch epidemioloog die meewerkte aan het onderzoek. Met name de verwachtingen en ambities van de zwangere zorgen voor spanning. ‘Deze staan vaak haaks op het stichten van een gezin. Daarnaast is het ook vaak fysiek zwaar voor zwangere vrouwen om te blijven werken als ze eenmaal zwanger zijn.’