Zwangerschapsaankondiging: ‘Zij proberen al tien jaar om zwanger te worden’

zwanger

Elke zondag zetten we een populair topic – voor en door moeders of zwangeren– van het VIVA-forum in de schijnwerpers. Deze week: hoe vertel je aan vrienden dat je zwanger bent, als zij moeite hebben met zwanger worden? Ook meepraten? Deel je ervaring in het topic of ga naar de pijlers Kinderen of Zwanger.

Forummer Fresiaatje is zwanger van haar tweede kind. Ze vindt het moeilijk om dit te vertellen aan goede vrienden, omdat zij tien jaar geprobeerd hebben om zwanger te raken. Momenteel zitten ze in een adoptietraject. Nu zit haar vriendin in een dip, omdat ze het wachten zat is en haar omgeving bol staat van de baby’s. Naar de rest van haar vrienden stuurt Fresiaatje een foto waar de boodschap impliciet instaat, maar ze weet niet of ze dit ook bij deze vrienden moet doen.

Foto Sanoma Beeldbank

Belle73: “Ik zou gewoon even de telefoon pakken en het persoonlijk vertellen, waarbij je benoemt dat je je kan voorstellen dat het moeilijk voor ze is. Zo voorkom je dat ze het van anderen horen.”

Kans: “Even langsgaan lijkt het met beste. Als jullie zo goed bevriend zijn mogen de emoties best zichtbaar zijn, toch?”

Pantax: “Ik zou het mailen of appen, zodat ze de tijd heeft om even verdrietig te zijn voor ze je moet feliciteren. Een goede vriendin deed dat ook bij mij. Ik deed er drie jaar over om zwanger te raken, zij raakte in die tijd per ongeluk zwanger van haar derde. Dat mailde ze me, voor ze het aan de rest vertelde. Dat vond ik heel fijn.”

Hetisonmogelijk: “Appen vind ik wel erg onpersoonlijk. Deze berichten lees je vaak even tussendoor. Straks staat ze net in de rij in de supermarkt. Je kunt wel bellen, voor je de foto naar andere vrienden verstuurt. Dan zeg je dat je het lastig vindt om te vertellen, maar dat je het toch als eerst met haar wil delen. Afhankelijk van haar reactie stuur je de foto erna wel of niet.”

Merel17: “Maak de tijd vrij om het face to face te vertellen. Maak er niet een al te groot drama van. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt.”

Baggal: “Ik heb zelf veel moeite gehad met zwanger worden, en ook met de nodige zwangerschappen moeten dealen. Wanneer iemand ook interesse toonde in mijn behandelingen kon ik het nieuws van de ander beter verdragen.”

Hormonster1982: “Vertel het vanuit je hart. Woorden hoeven niet altijd onwijs mooi te zijn, zolang ze maar oprecht zijn.”

Lees ook:

Leren van het moederschap: ‘We lieten onze zoon in zijn eetstoel slapen’
Een tweede kind: ‘Maar ik ben absoluut geen babymoeder’
Het sexleven als moeder: ‘Zit ik eindelijk op de bank, begint mijn man aan me te plukken’
De schoolkeuze van je kind: ‘Een klas vol allochtone kinderen vind ik lastig’
Huisje, boompje, beestje en ongepland zwanger: ‘Alles in mijn lichaam schreeuwt nee’
Wil je niets meer missen van VIVA Mama? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 4 nummers voor maar €9,95 of 8 nummers voor €19,95.