Sieraden met een verhaal

sieraden

In de categorie stijlvol en tijdloos: de kralensieraden van de Masaai. De stijl van de armbanden, kettingen en ander moois is heel herkenbaar en wereldberoemd.

De sieraden worden gemaakt door vrouwen uit de II Ngwesi-community die wonen in de Keniaanse regio Laikipia Noord. Ondanks hun noeste arbeid zijn de afzetmarkten voor de sieraden klein, zodat hun inkomen niet structureel is. Gelukkig is er hulp van Liselotte Vaessen, die werkt voor de ontwikkelingsorganisatie VSO. Deze internationale organisatie werkt aan een rechtvaardiger wereld door duurzame kennis uit te wisselen.

Shinen op de catwalk
Liselotte helpt de Masaai-vrouwen bij het vinden van nieuwe afzetmarkten om hun sieraden te verkopen. Hoe tof zou het zijn als de mooie sieraden binnenkort shinen om de pols/hals/vinger van een catwalkmodel, zodat ze de wereld kunnen veroveren? Daarom deelt Liselotte haar marketingkennis met de Masaai-dames. “Ik houd van mooie spullen, liefst lokaal en door mensenhanden gemaakt.” De vrouwen worden getraind en krijgen les in niet alleen marketing maar ook kleuren, trends en ontwerpen – zodat de sieradenmakers nóg beter op de behoeften van de (Westerse) klant kunnen inspelen. En dus grotere kans hebben dat hun hippe juweeltjes worden gekocht door internationale kopers.Eerste successen
En niet zonder succes: inmiddels heeft een grote Japanse ontwerper de sieraden al ingeslagen. Dankzij Liselotte’s grande expertise kunnen de Maasai-vrouwen hun gezin beter onderhouden en zijn ze minder afhankelijk van hun man.

Zou jij wel een exemplaar van zo’n bijzonder sieraad willen hebben, en daarmee de Masaai-dames steunen? In de shop van VSO zijn ze te koop.

Fotografie: Martijn Roos