Burn, baby, burn: hoe gevaarlijk is één keer verbranden nu echt?

verbranden gevaarlijk

Het wordt steeds warmer en dus trekken we alle zomerkleding uit de kast en gaan heerlijk in de tuin of op een terras hangen. Vaak is de uitkomst hiervan dat we als een kreeft terugkomen. Goed insmeren dus, want de horrorverhalen kennen we allemaal. Maar hoe gevaarlijk is één keer verbranden nu écht?

Schadelijk

Onderweg naar het terras, strand of een dagje weg en je bent je zonnebrand vergeten. Voor die ene keer is dat toch vast niet erg? Wel dus. Na één keer verbranden kunnen je huidcellen al beschadigen, zeker bij kinderen. Maria Stokvis is dermatoloog en vertelt in Trouw: ‘Uit onderzoek blijkt dat je een verhoogde kans hebt op huidkanker op latere leeftijd wanneer je als kind bent verbrand. Beschadigde huidcellen kunnen zich naderhand kwaadaardig ontwikkelen.’

Huidkanker

We moeten dus zeker oppassen, want de cijfers liegen er niet om. Het KWF meldt dat in 2020 bijna 70.000 Nederlanders de diagnose huidkanker kregen. Het is dan ook de meest voorkomende vorm van kanker in ons land. Vaak krijgen mensen huidkanker door blootstelling aan uv-straling of door de zonnebank. Hoewel in meer dan de helft van de gevallen het om een milde vorm gaat, is het nog steeds erg gevaarlijk. Elke keer als je verbrandt, beschadig je namelijk je DNA. Dit is onherstelbaar. Hoe vaker je dus verbrand terug komt van een dagje weg, hoe groter de kans is dat je huidkanker krijgt.

Lees ook:
Is een dagcrème met SPF genoeg of moet je meer smeren?

Verbranding

Toch vergeten je in te smeren en je begint rood te worden? Dit kun je volgens Het Rode Kruis het beste doen als je verbrand bent.

  • Ga uit de zon en blijf er uit. Je huid moet zich herstellen, dus geef het de tijd om dit te doen.
  • Koel je huid. Gebruik natte doeken of een aftersun-gel.
  • Neem als het nodig is een paracetamol tegen de pijn.
  • Laat eventuele blaren heel. Prik ze niet door!

VIVA nieuwsbrief

Iedere week de leukste nieuwsbrief van Nederland in je mailbox?

Bron: Libelle | Beeld: Getty Images